Цените няма да се вдигнат, ако влезем в еврозоната, уверява Стоянова

Цените няма да се вдигнат, ако влезем в еврозоната, уверява Стоянова
Източник: БГНЕС

Рискът от повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на БНТ по темата с влизането на България в еврозоната.

По думите на Стоянова икономика не се управлява с държавен дълг. Няма лошо, ако предприятията и инвеститорите влагат своите средства за развитие на икономиката, дори да са взели заем, но когато това се случи от държавата, не е добре. Според Менда Стоянова повишаването на кредитния рейтинг в България се е отразило на лихвите. Виждаме го, когато държавата емитира облигации на вътрешния и външния пазар. Публичният дълг се финансира на изключително ниски лихвени нива и това е генератор на икономиката. Ниският външен дълг генерира по-голям инвестиционен интерес, каза тя.

Физическият недостиг на работна ръка ще бъде най-голямата пречка пред българската икономика, прогнозира Стоянова. Процентът от риск от бедност е висок в сравнение с другите страни, но тенденцията е много важна. Тенденцията е добра - 16% за 7 години, отбеляза Менда Стоянова. Дисбалансът е важен проблем. Той не е само териториално разпределен, а по сектори. Важно е първо, къде са хората и второ, имат ли квалификацията да намерят своята работа в секторите, които са по-високо ефективни, коментира председателят на бюджетната комисия по въпроса с работната ръка у нас.

През последните години наблюдаваме, че много голяма част от хората и младите не търсят активно работа. Всеки трябва да бъде проактивен и да носи отговорност за себе си, категорична бе Менда Стоянова.

Изпълнението на бюджета през първите месеци е добро и има излишък от 800 млн. лв. Той трябва да се формира само на база на допълнителни приходи, но имаме неизвършени капиталови разходи, свързани с усвояването на европейските програми, каза още Стоянова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.