Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.


Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.
Снимка: varna.bg

21163

Официално летният сезон на морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят. Първите плажуващи са вече по пясъчната ивица, а цените, които ги посрещат по морето, са значително по-високи от миналия сезон. По-скъпа бира и цаца, по-скъпи салати и питиета почти навсякъде. Причината - инфлацията, скъпия ток и продукти. Колко ще ни струва лятната почивка през 2022 г.?

Оказва се че най-евтината цаца тази година е в "Сарафово", Бургас и Крайморие и започва от 3 лева. Като това е минималното увеличение на едно от най-поръчваното от туристите ястие. "Цацата скочи с едни 50 стотинки, нищо повече. Картофките със сирене ги направихме 3, а другите обикновените 2,50", обяснява управителят на заведение Ани Пенева пред Нова телевизия.

В нейното заведение цените са увеличени минимално, за да могат да задържат клиентите си. Собствениците се аргументират със скъпия ток и по-високите заплати на персонала.

Цените на юг от Созопол са значително по-високи от тези в Бургас и Черноморец например. Тук за порция от 250 грама цаца цените удрят между 7 лева и 10,50 лева. Порция пържен сафрид или попчета в Приморско пък надхвърля 12 лева. Високи цени ни дебнат по морето през уикенда

Много от хората предпочитат почивка в Турция или Гърция, където също има поскъпване, но дори с него се оказва, че почивката ни излиза по-изгодна. Поскъпване има и в алкохола в нощните барове, както и в коктейлите и разхладителните фрешове в плажните барове. А простата сметка е, че за минимална поръчка за заведение на юг за човек са нужни минимум 40 лева. Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв. (СНИМКА)

Цените на север от Бургас са още по-високи, например на шопската салата. Най-предпочитаната салата започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с крутони и шунка достига 35 лева, спагетите удрят цена от 42 лева, а минералната вода се продава за 12 лева.

Кафето е между 3,50 и 5 лева, а безалкохолно - 7 лева. А много от туристите вече недоволстват. Кафета по 8 лв. на плажа обезсмислят безплатните чадъри (СНИМКА)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър

Българите преоткриват родното Черноморие

Паркирането по морето струва колкото нощувката

Бум на туристи в малките курорти по морето

По морето са недоволни: Туристите са много, но бедни

Плажовете са препълнени, шезлонгите не стигат

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички