Ценни съвети за бизнеса от милиардера Карлос Слим


Ценни съвети за бизнеса от милиардера Карлос Слим
Снимка: Getty Images/Guliver

4832

Преди време мексиканецът Карлос Слим успя да измести Бил Гейтс от първото място на най-богатите хора на планетата. 2015-а обаче не бе никак добра за него. Богатството му се стопи с близо 20 млрд. долара и вече възлиза на 52,8 млрд. Телекомуникационната империя на Слим пострада заради регулаторния натиск в Мексико, проблеми имаше и в други от бизнесите му. Въпреки това той продължава да бъде една от най-влиятелните фигури в света и сънародниците му често се шегуват, че притежава всяко камъче в страната.

Карлос Слим със сигурност е вдъхновение за всеки предприемач. Подбрахме някои от най-ценните съвети, които е давал в интервюта.

"Tрябва да използваш всяка критика, за да ставаш по-силен. Не позволявай на негативните чувства и емоции да контролират ума ти. Емоционалната вреда не идва от другите; тя се заражда и расте вътре в нас."

"Ако си в бизнеса, трябва да си наясно със средата. Трябва имаш визия за бъдещето, но и да познаваш миналото. След това просто гледай цифрите. Те ще ти кажат всичко."

"Не вярвам много в късмета. Вярвам в обстоятелствата. Вярвам в работата."

"Фокусирай се върху основното. Опитай се да не се разсейваш с неща, които няма да придадат допълнителна стойност към базисната идея. Бъди практичен. Поставяй си ясни и постижими цели. Бъди оптимист. Недей да се ръководиш от своите страхове."

"В ерата на технологиите не се опитвай да правиш всичко сам, създавай съюзи съюзи и партньорства. Не можеш да направиш нищо без човешки капитал. Избери правилния екип и му дай свобода. Не забравяй, когато са в група, хората имат нужда да следват някого, да имат обща визия. Затова е важно екипът ти да има същите цели като твоите. Не претоварвай хората си. Бъди сигурен, че правилно балансират между работата и живота."

"Не забравяй, колкото по-добро е положението си, толкова по-голяма е отговорността ти да се грижиш за другите. Не можеш да си позволиш песимисти в екипа си. Те ще те отведат в посредствеността."

"Инвестирай в бизнеса си особено когато и другите не инвестират в техните. Така ще завладееш по-добри позиции от своите конкуренти. В крайна сметка, ще разбереш, че стагнацията на пазара ти дава предимство пред останалите."

"Семейството не е пречка пред бизнеса. Много хора си мислят, че трябва да избираш между семейството и работата, но за мен не е така. Семейството е моята подкрепа и опора."

"Живееш ли за мнението на другите, си мъртъв."

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички