Център за изследване на демокрацията: Може ли България да оцелее без руски петрол?


Център за изследване на демокрацията: Може ли България да оцелее без руски петрол?
Снимка: iStock

8456

В последните 10 месеца една от най-важните теми в Европа, а и в България, е диверсификацията на доставките на газ и петрол. Основният въпрос, който вълнува страната ни е – след толкова дългогодишна зависимост може ли България да се справи без руски петрол? От Центъра за изследване на демокрацията са категорични в свой доклад, че това е възможно.

България може да получи доставки на суров петрол и други суровини от неруски източници за бургаската рафинерия "Нефтохим", собственост на "Лукойл". Тя може да получава още и рафинирани продукти. И вероятно цената за това няма да се различава особено от тази, която плаща сега за петрола и за рафинираните продукти (горива и т.н.), се казва в доклада. Експерт: България няма нужда и не зависи от руски петрол

За периода 2015-2020 г. годишното потребление на петролни продукти в България е сравнително стабилно и възлиза на 4,5 млн. тона нефтен еквивалент годишно. България произвежда само около 25 000 тне/г суров петрол и кондензат, което е по-малко от 1% от потреблението. По-голямата част от консумирания в страната петрол в крайна сметка е внос.

България разполага с три рафинерии:

Съоръжението на ИНСА ОЙЛ в село Белозем в Централна Южна България

Българската петролна рафинерия, базирана в град Долни Дъбник в Централна Северна България

Рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас", разположена на брега на Черно море.

Рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас" може да преработва най-разнообразни видове суров нефт, търгувани на международните пазари, както и други суровини, като остатъчни продукти на рафинериите. Твърденията, че рафинерията може да преработва само руски сортове суров петрол - "Уралс", са неверни, категорични са от Центъра за изследване на демокрацията. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

Експертите смятат, че "Лукойл" може да работи с нефт, добиван в Черно море и Средиземно море. Подходящи сортове, еднакви с "Уралс", са: СРС, Казахстан, Смес-Сахара-Алжир, BTC-Азербайджан, Суетцка смес-Египет и др.

Изводи

• Няма технически, логистични или икономически пречки за преминаване към преработка на неруски суров петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас", единствената рафинерия с голямо значение в България. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

• Пазарите на нефт и рафинирани продукти в България са монополни, и по отношение на стоките, и по отношение на услугите. Изобщо не е правен опит за решаване на проблема, а през годините рискът от сътресения само расте. Този риск няма да бъде намален, докато не се диверсифицират доставките на суров петрол и не се прилагат стриктно правилата за отворен достъп до инфраструктурата, особено до складирането на рафинирани продукти и пристанищните услуги, за всички страни, участващи в търговията с рафинирани продукти.

• Диверсификацията на доставките на суров петрол от Русия е само началото на една дълга и трудна битка за България към енергийната ѝ сигурност и независимост. ЕС има нов план за руското петролно ембарго, България получава отсрочка

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа отряза мераците на България за износ на руски горива

"Лукойл" спира работа при забрана за внос на руски петрол

Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас?

Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"

"Лукойл" прехвърля изцяло бизнеса си у нас

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички