Чака ни драстичен спад в доходите, губим милиони работни места


Чака ни драстичен спад в доходите, губим милиони работни места
Снимка: iStock

8828

Световната икономика е на кръстопът, тъй като по-богатите държави се възстановяват по-бързо от коронакризата, докато повечето развиващи се страни ще страдат през следващите години, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Над 25 млн. работни места ще бъдат изгубени през тази година само в страните от Г-20 и още 20 млн. през 2022 г., което е голямо предизвикателство, предупреди Георгиева. Младите и нискоквалифицираните жени и други нискоквалифицирани работници ще бъдат сериозно засегнати от загуба на работни места поради различията. Милиони деца все още имат прекъсвания в образованието поради мерките срещу разпространението на коронавируса. Най-тежката криза за работещите от Голямата депресия

Очаква се световният БВП да нарасне с 5,5% през 2021 г. и 4,2% през 2022 г., но в същото време спрямо предпандемичния период общият доход на глава от населението ще намалее с 13% в развитите икономики, с 18% в икономики с ниски доходи и дори с 22% в развиващите се икономики, с изключение на Китай. "С други думи, сближаването между страните вече не може да се приема за даденост", подчерта тя.

Най-богатите страни в света (Г-20) трябва да вземат решителни мерки, за да се преодолее "опасното разминаване" в глобалната икономика, което заплашва да остави повечето развиващи се страни да изнемогват с години, призова директорът на МВФ.

Тъй като няколко страни са изправени пред бавно получаване и използване на ваксините COVID-19, шефът на МВФ попита дали политиците ще предприемат действия за предотвратяване на това голямо разминаване. "Тази ситуация не само ще влоши човешката трагедия, предизвикана от пандемията, но и икономическите страдания на най-уязвимите", заяви тя.

Необходимо е "много по-силно международно сътрудничество", за да се ускори ваксинирането срещу Covid-19 в по-бедните страни, включително чрез допълнително финансиране, което да им помогне да купуват ваксинационни дози и да се преразпределят излишъците от ваксини към държавите, в които има дефицит на ваксини, обясни Георгиева. Печелившите и губещите в световната икономика през 2021 г.

Кристалина Георгиева призова и за продължаване на целенасочената фискална подкрепа на страните от Г-20 за техните собствени икономики и препоръча централните банки да поддържат благоприятна парична и финансова политика в подкрепа на потока от кредити за домакинствата и фирмите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички