Черни облаци над технологичния сектор в Европа: Инвестициите в стартъпи намаляват с близо 40%


Черни облаци над технологичния сектор в Европа: Инвестициите в стартъпи намаляват с близо 40%
Снимка: iStock

1585

Инвестициите в европейски технологични стартъпи се очаква да намалеят с още 39% през тази година, сочи проучване на компанията за рисков капитал Atomico.

Дяловото финансиране на европейските стартъпи ще намалее от 83 млрд. долара през миналата 2022 година до 51 млрд. долара през настоящата 2023 година, сочи прогнозата на компанията, цитирана от CNBC.

Понижението се дължи на отстъплението на инвеститорите от САЩ. Американските средства бяха значителен двигател на инвестиционната активност на това поле в Европа, като няколко значими фондове за рисков капитал в САЩ се позиционираха в Лондон с цел увеличаване на присъствието си в региона.

Очакваното понижение на финансирането в Европа идва след лоша година за технологичната индустрия – инвестициите в частните европейски технологични стартъпи намаляха с 22% до 83 млрд. долара през 2022 година спрямо 106 млрд. долара през 2021 година, посочват от Atomico.

Докладът представлява понижена прогноза за тази година от базирания в Лондон фонд, който има инвестиции в компании като Stripe, Klarna и Graphcore.

България е първа в Югоизточна Европа по брой финтех компании

Според Atomico има сигнали на „устойчивост” в европейската технологична индустрия, включително фактът, че общата стойност на публичните и частните компании се върна към равнището от 3 трлн. долара – ниво, което достигна през 2021 година.

Междувременно, финансирането на компаниите в ранен етап на развитие намалява с по-слаби темпове спрямо инвестициите в компаниите, които се намират на по-късен етап в развитието си, отбелязват от Atomico.

Компаниите в късен етап на развитие оформят 93% от общия спад в инвестициите размер на 28 млрд. долара в периода 2022 и 2023 година.

Технологичните фирми се оказаха под сериозно напрежение през последната година и половина след като компаниите бяха накарани да приоритизират печалбите пред растежа в резултат на преоценка на сектора от страна на инвеститорите.

Revolut отново няма да получи банков лиценз

Акциите на някога високо оценявани технологични компании бяха поставени под натиск от глобални фактори, включително руската инвазия в Украйна и затягането на паричната политика.

Федералният резерв на САЩ и други централни банки по света повишават лихвените си проценти, загърбвайки ерата на стимули от преди пандемията, опитвайки се да забавят ускорената инфлация. Това провокира инвеститорите да преосмислят позициите си когато говорим за технологични компании, които не генерират печалби, въпреки, че тези стойността на тези стартъпи обикновено се базира на очакванията за бъдещи постъпления и потенциал.

Тъмни времена

През миналата година компаниите станаха свидетели на сериозна ревизия на цената на техните акции.

Шведската финтех компания Klarna понижи оценката си с 85% до 6.7 млрд. долара. Според публикация на Sifted, Checkout.com е намалила вътрешната данъчна стойност на акциите си с 15%.

От Atomico посочват, че като цяло технологичен пазар в Европа е претърпял значително свиване на коефициентите на оценка.

Медианната стойност на публичните софтуерни компании понастоящем се движи пет пъти над приходите, което е по-ниско ниво спрямо дългосрочто средно равнище от 7.8 пъти.

Atomico посочват, че 20% от рундовете за набиране на капитал през първото тримесечие на 2023 година са предлагали акции на по-ниска цена от предходни рундове, което е 3.6 пъти по-висок дял спрямо същия период на предходната година.

Европейските стартъпи привлякоха 44 млрд. евро само за половин година

Съкращенията на персонал също се отразяват на индустрията. През първото тримесечие се отчитат около 11 100 съкращения в Европа, според Atomico, което представлява около 6% от световната технологична индустрия, която освободи приблизително 185 000 души.

„Твърде рано е да се каже сега дали изрично това е пикът”, казва Том Вемайер, партньор в Atomico. „Очакваме продължаване на повишените нива на съкращения през 2023 г. след това. Това винаги е неразделна част от естеството на пазарните цикли.”, казва той.

В същото време, повече от всякога нови компании са били стартирани от екипи, съставени от бивши служители на технологични компании с оценка от над 1 млрд. долара – 1 406 нови основатели идват от компании, създадени през първото десетилетие на новия век, става ясно от данните на Atomico.

За първи път инвестициите в слънчева енергия ще изпреварят разходите за производство на петрол

Сара Гумори, директор в Atomico, посочва, че е било прекалено рано да се определи дали съкращенията от миналата година са имали ефект върху прехвърлянето на таланти от съществуващи еднорози (компания с оценка от над 1 млрд. долара) към нови стартъпи.

Според скорошен доклад на компанията за рисков капитал Accel, технологичните стартъпи в Европа и Израел произвеждат пет пъти повече стартъпи, тъй като преструктурирането на европейската технологична екосистема води до прехвърляне на таланти.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект се явява светлината в тунела за индустрията според мнозина, като някои стартъпи набират сериозни средства благодарение на огромното внимание, което се насочи към изкуствения интелект.

След Microsoft: Google също инвестира в стартъп за изкуствен интелект

Стартъпите за генеративен изкуствен интелект оформят 35% от общите инвестиции в изкуствен интелект и машинно обучение през миналата година. Това е най-високият дял отчитан някога.

„Ние сме в началото на това, което е нова AI суперциклична технология“, казва Вемайер, добавяйки, че генеративният изкуствен интелект движи „огромна степен от иновации“ и че Европа „има място на масата“.

„Това, което е важно е създаването на среда, която позволява на европейските таланти да реализират този потенциал на следващия суперцикъл.”, добвя той.

Активите на инвестиционните фондове у нас възлизат на 8.8 млрд. лева към края на март

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички