Червеят става част от трапезата на европееца


Червеят става част от трапезата на европееца
Снимка: iStock/Guliver

4905

Храните, приготвени със сух жълт брашнен червей - било то енергийни блокчета, тестени изделия или бисквити - скоро могат да попаднат на рафтовете на хранителните магазини в Европа. 

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) съобщи, че според оценката жълтият брашнен червей, или целият като изсушено насекомо, или под формата на прах, е годен за консумация от човека след заявление от френската фирма за отглеждане на насекоми Micronutris, предаде БГНЕС. 

Жълтият брашнен червей - или ларва на Tenebrio molitor - е вид насекомо в стадия на ларвите. Принадлежи към семейството на тъмните бръмбари, състои се „предимно от протеини, мазнини и фибри“, констатира заключението на експертите, но предупреждава, че трябва да се направят повече изследвания за възможни алергични реакции към насекомите. 

Това беше първата пълна оценка на агенцията със седалище в Италия за „хранителен продукт, получен от насекоми“. Сега от Европейската комисия и държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще дадат одобрение. 

Насекомите са добър източник на протеини и отглеждането им е по-благоприятно за климата от това на другите животни. Но - с малки изключения - хранителните продукти, базирани на насекоми, са рядкост в ЕС. 

„Съществуват когнитивни причини, произтичащи от нашия социален и културен опит, който кара мисълта за ядене на насекоми да отблъсква много европейци“, каза Джовани Согари от Университета в Парма и добави: "С времето и експозицията такива нагласи могат да се променят".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички