ЧЕЗ е получила няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България


ЧЕЗ е получила няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България
Снимка:

4048

Чешкото дружество ЧЕЗ Груп е получило няколко обвързващи оферти за бизнеса си в България. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на компанията.

В момента офертите са предмет на анализ.

По-рано през месеца компанията обяви, че ще вземе решение за бъдещите си операции в България през септември тази година. За евентуална продажба на бизнеса на ЧЕЗ у нас се заговори още през януари.

Миналата година дружеството реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според концерна са засегнали неговата стопанска дейност в страната. През май 2015 г. например ЧЕЗ бе глобена със 17,1 милиона крони за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

През лятото на 2016 година ЧЕЗ заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички