Чрез този трик мозъкът ви ще работи по-бързо при стрес


Чрез този трик мозъкът ви ще работи по-бързо при стрес
Снимка: iStock/Guliver

4585

В стресови ситуации трябва да можете да разсъждавате бързо. Ако при вас това не се случва от само себе си, можете да заложите на следния прост трик - записвайте как се чувствате, съветва PsyBlog.

При хора, които са хронично притеснителни и непрекъснато се тревожат за различни неща, това би могло да отключи много потиснати когнитивни ресурси.

“Донякъде е по същия начин както когато хора, които се тревожат непрекъснато, са в състояние на мултитаскинг – те вършат една водеща задача и едновременно с това се опитват да наблюдават и потискат своите притеснения,” обяснява Ханс Шрьодер, водещият автор на изследване по темата.

По време на проучването на една група от хронично притеснени хора е било дадено да пишат за своите най-дълбоки чувства в продължение на 8 минути преди да получат стресираща задача за изпълнение.

Резултатите са били сравнени с тези на другата група, която е трябвало да пише за тривиални неща, като например какво са правили предишния ден. Сканирания на мозъка са разкрили, че мозъците на тези участници, които са изразили своите дълбоки емоции, са работили много по-ефективно в условията на последващия стрес.

Множество изследвания са показвали, че изразителното писане може да е много полезно в случаи със справяне на стресиращи събития в миналото. Но новината при това изследване е, че писането може да помогне при бъдещи стресиращи събития, което е наистина интересно.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички