Чужд предприемач: София не е презастроена, няма организация


Чужд предприемач: София не е презастроена, няма организация
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

10680

Презастрояването беше един от сериозните проблеми в дискусиите преди местните избори в София. През годините в столицата почти не остана квартал, в който да не се стигна до недоволство на улицата заради конкретен проект, като пример в това отношение е "Младост", където случаите вече са много. Но не само – големият скандал на национално ниво стана в "Лозенец" със "Златен век", проектът на "Артекс", който се превърна в основополагаща глава в сагата "Апартаментгейт". В "Стрелбище" тече съдебно дело заради намерението на голямата строителна фирма НИКМИ да строи небостъргач на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров". В "Обеля" наскоро също избухна недоволство – заради поредната, считана от живущи в района, зелена площ.

Какъв обаче е погледът отвън относно презастрояването? Хърватският предприемач Йосип Мюлер, който има интерес към имотния сегмент в България, е направил специално проучване чрез маркетинговата агенция "Ноема" специално за София. Проучването е проведено през месец октомври 2019 година, с 648 преки лични интервюта сред гражданите над 18 години в райони "Средец", "Триадица", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село". И резултатът показва, че гражданите от тези райони не виждат презастрояването като проблем номер едно, поне не директно – само 57% от запитаните го смятат за важен проблем. Но цели 76% казват, че най-големият проблем е липсата на места за паркиране – а това е сигнал именно по отношение на преазастрояването и планирането му във връзка с така необходимите вторични ефекти от него.

Какво казва г-н Мюлер, който е проучвал възможността да реализира инвестиционен проект до ул. "Позитано", за имотната среда в София – научете в следващите редове:

Г-н Мюлер, представете се с няколко думи – кой сте, с какво се занимавате?

Работя от почти 20 години за големи корпорации и през последните няколко години имам интерес към имотния сегмент. Имам много контакти в България и обмислям инвестиция в центъра на София. Нямам политически интереси или връзки.

Защо решихте да поръчате изследване относно параметрите на застрояване и гъстотата на населението в София? Кой извърши изследването и при какви критерии?

Когато търсех място за инвестицията, чух от доста хора, че считат София за град, който е презастроен и няма смисъл да се инвестира повече. Затова и направих проучване, за да разбера нагласите на хората. Резултатът е доста различен от данните на "Евростат" за Европа например – като съпоставиш София с големи европейски градове като Мадрид, Лондон. В тези градове има 10-15 пъти повече гъстота на население, отколкото в София. Проблемът в София е в липсата на паркоместа – мисля, че е проблем в организацията какво се случва с услугите и какви са вторичните ефекти при реализация на инвестиционен проект. Проблемите влият на цената, която мога да искам след време, при продажба.

Колкото до методологията на изследването, говорим за интервюта от по около 5-6 минути с над 600 души от районите "Средец", "Триадица", "Оборище", "Възраждане" и "Красно село".

Доста се фокусиран върху проекта iTower (бел. ред. - научете повече подробности в този материал). Защо?

Проектът, в който планирам да инвестирам, е в близост до iTower – до ул. "Позитано". Иначе, според изследването, 66% от съседите на iTower не одобряват проекта и смятат, че не му е мястото там.

Какви са основните заключения, които можем да направим на база изследването извън проблема презастрояване?

Хората идентифицират като най-голям проблем на София липсата на паркоместа – 76% от участвалите в проучването. По 72% посочват задръстванията и тежкия трафик, както и мръсния въздух за най-голям проблем.

Като инвеститор бих казал, че най-големият проблем на София е, че няма ясни критерии какво се случва, когато ще строиш нещо. Ако проблемът е паркирането, то всички нови проекти трябва да бъдат осигурени в това направление и да не създават по-голям проблем. Презастрояването е проблем, но не в рамките на твърде голяма гъстота на застрояване, а в липсата на строги изисквания като това да има достатъчно места за паркиране. Само при ясни критерии няма да има неодобрение – иначе се появява такова и то с етикет "презастрояване".

А говорили ли сте с администрацията, смятате ли, че има прекомерна бюрокрация?

Не искам да влизам в политически теми – аз съм бизнесмен, чужденец. Наблюдавам и оценявам – благодарение на проучването сега имам по-добра представа и с това знание ще обмисля дали искам да инвестирам и да строя.

Каква е оценката Ви за София като място за инвестиции?

Има възможности – ще публикувам официално пълното проучване и се надявам в бъдеще да има по-ясни и прозрачни критерии, в интерес на гражданите и инвеститорите. В България още нямам завършени проекти, но искам хората да могат да видят и оценят сами средата.

Интервю на Ивайло Ачев

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички