Цифровизацията се отлага за неопределено време


Цифровизацията се отлага за неопределено време
Снимка:

40925

От днес по план България вече трябваше да гледа единствено цифрова телевизия, но сигналът остава смесен – както аналогов, така и цифров. Очаквано пълната цифровизация не стана факт заради забавената обществена поръчка по доставка на декодери за хора, които имат право на такава помощ заради получаване на енергийни помощи. Поръчката е за три региона - Югоизточен, Югозападен и Свереноцентрален регион.

Кандидатите за доставки на декодери са „Български пощи” и „К енд К електроникс” – собственикът на „Техномаркет”. "Български пощи" предложиха цена за декодери от 36.12 лв. без ДДС за ефирна телевизия, 25.71 лв. без ДДС - за спътникова и 40.85 лв. - за кабелна. Отделно държавната компания предлага и 0,8% от стойността на продадените устройства за обслужване, което означава обработка на ваучера и осигуряване на продавач-консултанти по градовете. "К енд К електроникс” предложи 32.92 лв. без ДДС за декодер за ефирна телевизия, 28.25 лв. без ДДС - за декодер за спътникова, и 24.92 лв. без ДДС - за кабелна. Компанията предлага и цена за обслужване от 1% от стойността на устройствата.

От МТИТС казват, че до 10-ти септември се изчаква дали няма да има обжалване на поръчката и след това ще е ясно кой ще е доставчик. Отпечатани са ваучери със срок на времетраене до 30 ноември, но ако има обжалване, не е ясно колко може да се проточи процесът на цифровизация.

Ваучерите са на стойност от 60 лева, но декодерите средно струват по 40 лева. Разликата от 20 лева обаче не остава в тези, които имат право на ваучери, а в държавния бюджет, уточнява заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията пред БНТ. Именно по този повод вече има жалби от обикновени потребители.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички