Цифровото евро е огромно изпитание пред ЕЦБ


Цифровото евро е огромно изпитание пред ЕЦБ
Снимка: iStock

5512

Стартирането на дигитално евро би било огромно предизвикателство за Европейската централна банка и ще отнеме време, за да се осъществи, заяви управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Централните банки от еврозоната и самата ЕЦБ все още не са решили дали цифровото евро - дигиталните пари на централната банка (CBDC) - трябва да бъде въведено, посочи Вайдман по време на виртуална конференция "Бъдещето на плащанията в Европа“, организирана от Бундесбанк.

"И дори ако трябва да одобри идеята за дигитални пари на централната банка, предпазливото им въвеждане би било огромна логистична и техническа задача и следователно ще отнеме време“, допълни шефът на Бундесбанк. Той също така подчерта, че централните банки с цифрово евро не желаят по този начин да бъдат премахнати наличните парични средства.

Дигиталното евро би било електронна форма на пари на централната банка и би могло да се използва от широката общественост. Наскоро ЕЦБ публикува изчерпателен доклад за възможното емитиране на цифрово евро, като докладът беше изготвен от работна група, начело с представителя на централната банка Фабио Панета.

Според управителят на ЕЦБ Кристин Лагард еврото трябва да е "годно за дигиталната ера". Припомняме, през октомври тя обяви, че ЕЦБ започва тестове за бъдещо дигитално евро. "ЕЦБ трябва да бъде готова да предостави цифрово евро, ако има нужда от него", посочи тогава тя. ЕЦБ има желание да вземе решение до средата на 2021 г. дали трябва да започне съответен проект, свързан с дигитално евро.

Припомняме също, че според прогнозите на проф. Дейвид Йермак, преподавател в Ню Йорк и специалист по дигитални валути, до 2023 година е възможно да има дигитално евро. В интервю за БНР миналия месец той посочи, че централните банки от западните държави са длъжни да отбележат сериозен напредък в създаването на суверенна дигитална валута, обезпечена от централните им банки, за да не изгубят надпреварата с Китай.

"Всички централни банки по света обмислят идеята за дигитална суверенна валута", категоричен е Дейвид Йермак. По думите му, това е отговор на изискването на част от населението да има по-голям достъп до цифрови плащания и то подсигурени от централна банка. Ето защо, убеден е той - дигиталното евро е неизбежно и следва прогреса, направен от китайските власти. Според него големият въпрос е кой има контрола над икономическата политика и ще се достигне ли до фаза, при която хората ще започнат да се чувстват по-скоро граждани на медийните компании, отколкото на държавите, емитирали и обезпечили валутата на централната банка. Той допуска, че именно частните компании могат да спечелят надпреварата с централните банки за потребителското доверие. "Това е много голям въпрос, но ние няма да научим неговия отговор в близко бъдеще", заключи професорът.

В конференцията, организирана от Бундесбанк Йенс Вайдман подчерта, че трябва да бъдат внимателно проучени евентуалните предимства и недостатъци на цифровото евро. "Ясно е, че централните банки трябва да гарантират, че ползата, свързана с CBDC трябва да надвишава всяка евентуална вреда, която подобна цифрова валута може да причини".

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета пък обърна внимание, че "големите технологии и т.нар. "стабилни криптовалути" могат да разстроят европейската финансова система".

По време на виртуалната конференция "Бъдещето на плащанията в Европа“, организирана от Бундесбанк той отбеляза, че криптовалутите "рискуват да застрашат конкуренцията, неприкосновеността на личния живот, финансовата стабилност и дори паричния суверенитет".

ЕЦБ има желание да даде възможност на платежната среда да обслужва европейските граждани и бизнес и да насърчава "безопасни, общоевропейски незабавни плащания", добави италианският икономист.

Според него "суверенните парични средства също така трябва да бъдат преоткрити", но той смята, че парите на централната банка трябва "да останат на разположение, под формата на пари в брой, но потенциално и като цифрово евро".

Междувременно германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че "напълно подкрепя" усилията на Европейската централна банка да въведе цифрово евро, за да отговори на нарастващите пазарни изисквания.

Шолц призова ЕЦБ да предприеме "либерални и бързи действия" в сферата на цифровизацията, като добави, че единната зона за разплащания в евро трябва да остане в сила в целия Европейски съюз.

Министърът обаче се противопостави на инициативата на частни дигитални валути, като например Libra на Facebook, която по последната информация трябва да стартира през януари следващата година. Въпреки предишните планове за въвеждане на "цифрови версии на няколко валути, плюс обща криптовалута", Асоциацията Libra ще пусне само дигитална валута, обвързана с американския долар, съобщи Financial Times. Според информацията на изданието, цитирана от БНР, другите цифрови валути ще бъдат въведени на по-късен етап. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички