Цигарите поскъпват средно с 25 - 27%


Цигарите поскъпват средно с 25 - 27%
Снимка:

6077

Цените на цигарите ще се увеличат средно с 25-27%. Това заяви днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде БГНЕС.

"Как това увеличение ще се отрази на конкретните цени в различните ценови класове и видове цигари не мога да цитирам. Но с предложението в този законопроект при всички случаи ще се компенсира това, което се случи миналата година, когато ръстът бе по-голям в средния и високия клас, а по-нисък - в по-ниския клас цигари. А с предложението от тази година, тези ръстове ще се изравнят. Така ще има равнопоставеност в увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове", посочи тя.

По думите ѝ в следващите 3 години акцизът трябва да се вдига поетапно, за да се достигне минималният акциз в Европа, какъвто анагажимент България е поела по договора за присъединяване. 

"Това е неизбежно, доста забавихме вдигането на цените на цигарите в предходните години по причини на кризата и сега трябва да наваксаме", коментира Менда Стоянова.

"Както си спомняте миналата година намалихме размера на кешовите плащания от 15 000 лв. на 10 000 лв., сега имаме предложение те да слязат на един праг от 5000 лв. Изсветляването на икономиката минава през намаляване на размера на кешовите плащания", аргументира се Стоянова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички