Citibank: Намалените саудитски добиви няма да повишат драстично цената на петрола


Citibank: Намалените саудитски добиви няма да повишат драстично цената на петрола
Снимка: iStock

1636

Обещанието на най-големия световен износител на суров петрол Саудитска Арабия да продължи съкращенията на добива е малко вероятно да подкрепи устойчиво увеличение на цените на петрола до и малко над 90 долара за барел. Това прогнозира Citibank, въпреки че други брокерски компании сигнализираха за по-голям петролен дефицит през втората половина на 2023 г.

По-слабото търсене и по-силното предлагане извън ОПЕК до края на годината, потенциалните икономически рецесии в САЩ и Европа и по-ниският икономически растеж в Китай може да доведат до спад на петролните цени, а не до тяхно повишение през тази и следващата година, смятат анализатори на Citibank, цитирани от Reuters.

„Вероятността Саудитска Арабия да се справи сама с това на устойчива основа е доста ниска“, посочиха те и добавиха, че очакват цените на петрола да бъдат обвързани с определен диапазон, като цената на сорта Brent да е средно около 81 долара за барел през 2023 г.

Във вторник петролните фючърси поевтиняха рязко с над 2%, като към 15.00 часа българско време тези на сорта Brent се понижиха с 2,45% под 75 долара за барел, а на американския лек суров петрол – с 2,25% към 70,50 долара за барел, тъй като притесненията за глобалния икономически растеж спря вчерашното поскъпване след решението на Саудитска Арабия да намали през юли добивите си с още 1 млн. барела на ден.

Междувременно британската банка HSBC запази очакванията си за осреднена цена на петрол Brent от 93,5 долара за барел през втората половина на 2023 г., като прогнозира, че негативните макроикономически фактори ще компенсират част от подкрепата на петролните цени, идваща от съкращенията на добива.

Банките UBS и Barclays са малко по-оптимистични, като залагат на поскъпване на петрола.

Анализаторите на UBS прогнозират цени на сорт Brent от 95 долара за барел до края на 2023 г., тъй като очакват дефицитът в предлагане/търсене да нарасне над 2 млн. барела на ден. Те добавиха, че глобалният пазарен баланс вероятно ще остане в „значителен дефицит“ след по-широкото споразумение на ОПЕК + за удължаване на доброволните производствени съкращения до края на 2024 г.

Британската банка Barclays пък очаква доброволното намаление от страна на Саудитска Арабия леко да вдигне дефицита през втората половина на годината.

Други анализатори също заявиха, че глобалният недостиг на петролно предлагане ще се задълбочи през третото тримесечие на тази година след съкращенията и може да тласне цената на сорта Brent към 100 долара за барел до края на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Саудитска Арабия свива драстично добива на петрол заради ОПЕК+

Русия чупи рекорди в износа на петрол към Китай и Индия

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички