CNN: Най-дългото платено майчинство в света е в България


CNN: Най-дългото платено майчинство в света е в България
Снимка: iStock/Guliver

9445

България е държавата с най-дълго платено майчинство в света, пише CNN в статия, посветена на практиките в различните страни в този аспект.

Повод за материала е новината, че премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардерн е бременна и ще си вземе само шест седмици майчинство след раждането. Страната по принцип дава по 18 седмици платен отпуск по майчинство. Очаква се Нова Зеландия да увеличи периода до 22 седмици тази година.

В България платеното майчинство е близо 59 седмици. На второ място е Гърция, а на трето - Великобритания, сочат данни на ОИСР.

В топ 10 попадат още Словакия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Унгария, Италия, Естония и Полша. Последните две всъщност делят една позиция с по 20 седмици платено майчинство.

От CNN обаче подчертават, че дори в тези държави майчинството не е платено в пълен размер през целия период. В България например пълният размер на сумата се получава 46 седмици. А във Великобритания, където се дават общо 52 седмици, се дава частично заплащане в 39 от тях.

"Най-стиснатата" държава по отношение на платеното майчинство са САЩ - те не гарантират никакво, а оставят всеки работодател да прецени колко да предложи на служителите си. В края на класацията са още Португалия и Мексико съответно с гарантирани по 6 и 12 седмици.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички