COVID-19 спестил 5.4 трилиона долара на хората по света


COVID-19 спестил 5.4 трилиона долара на хората по света
Снимка: pixabay

2962

Потребителите по света са натрупали допълнителни спестявания за 5.4 трилиона долара, откакто COVID-19 пандемията стартира. Това може да се окаже важен фактор за скок в потреблението в близко бъдеще, което да подхрани икономическия растеж през тази година. Допълнителните спестявания на домакинствата се равняват на 6% от БВП на света, сочат данните на Moody's Analytics към края на месец март тази година, предава CNN.

Сумата от 5.4 трилиона долара са парите спестени над това, което хората биха заделяли, ако нямаше пандемия, става ясно от думите на главния икономист Марк Занди. Американците са на първо място по допълнителни спестявания с 2.6 трилиона долара или 12% от БВП на САЩ. На второ място се нареждат британците, чийто спестявания оформят 10% от БВП на страната.

Като цяло допълнителните спестявания са най-високи в Северна Америка и Европа, където мерките против COVID-19 и правителствените стимули за възстановяване са най-значителни, посочва Занди. Много заможни домакинства, чиито приходи не бяха засегнати от пандемията, са натрупали спестявания, които иначе биха похарчили за пътуване, развлечения или по заведенията.

Друг фактор за скока в спестяванията е безпрецедентната правителствена подкрепа за работници и бизнеси. Международният валутен фонд посочи през ноември миналата година, че правителствата и централните банки по света са отделили общо 19.5 трилиона долара, за да подкрепят икономиките си. Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Стимулите бяха използвани за заплати и подкрепа на закъсали бизнеси, което позволи на някои хора да спестяват въпреки спада в икономиката. При облекчаване на мерките против COVID-19 се очаква потребителите по света да похарчат близо 2 трилиона от допълнителните си спестявания. Това би подкрепило икономиката, тъй като потреблението е основен фактор за растежа.

"Очакваме приблизително 1/3 от допълнителните спестявания по света да бъдат похарчени през тази година, добавяйки малко над 2 процентни пункта към растежа на глобалния БВП", казва Занди. Подобен скок в потреблението обаче може да предизвика инфлация, което е основното притеснение сред икономисти и инвеститори, тъй като това би провокирало централните банки да вдигнат лихвите.

Потребителите могат да харчат повече или по-малко от очакваното, в зависимост колко бързо пандемията остане в миналото, става ясно от думите на Занди. Проучване на подразделението на Федералния резерв Ню Йорк показва, че американските граждани използват правителствената подкрепа, за да пестят или погасяват стари задължения.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички