COVID удари и домашната ракия


COVID удари и домашната ракия
Снимка: БГНЕС

19507

COVID пандемията удари и домашната ракия. Приходите от акциз върху изварената в регистрирани казани ракия падат с над 100 000 лв. през миналата година спрямо предходните 2 години. Това сочат данните на Агенция "Митници", предоставени на вестник "Телеграф".

През 2020 г. митниците са събрали 829 708 лева от акциз върху домашната ракия, изварявана в малки обекти за дестилиране. Това е спад в сравнение с предходните 2 години, когато приходите варират около 936 000 – 945 000 лв.

Вероятно влияние е оказала пандемията от COVID и ограничителните мерки, допускат от ведомството. Агрономи пък добавят, че друга причина може да е сушата, заради която голяма част от плодовете изсъхнали още на дърветата и не ставали за варене. Извън статистиката обаче остават количествата ракия, изварявани в лични казани по дворове и мазета.

От АМ припомнят, че по закон домашна ракия трябва да се изварява само в регистрираните малки обекти или т.нар. селски казани, които трябва да са с вместимост до 1000 л. Техният брой по последни данни е 1523 в цялата страна. В тях всяко семейство може да изварява до 30 л ракия годишно от собствени плодове само за лична консумация, като за това заплаща акциз по намалена ставка, а за всеки литър над тавана – пълната ставка. Това означава, че за 40-градусова ракия хората дължат по 2,20 лева на литър за първите 30 л и по 4,40 лева за всеки литър над това количество.

От Агенция "Митници" не могат да кажат колко точно ракия съответства на приходите от събрания акциз, тъй като числото зависи от това колко е била ракията под и над прага от 30 л и от това какъв е бил нейният градус. Но ако приемем, че става дума само за 40-градусова ракия, обложена с намалената ставка, излиза, че миналата година са били произведени 377 140 л в селските казани, което е с около 50 000 литра по-малко спрямо предходните 2 години.

От началото на 2019 г. в Министерството на икономиката е създаден регистър на лицата, които произвеждат или търгуват с дестилационни уреди. В същия регистър се вписват и уредите, които се купуват, за да бъдат инсталирани в специализираните малки обекти за дестилиране. Гражданите могат да закупят дестилационен уред, но на практика нямат право да го използват, посочват от митниците.

60% от пазара е в сивия сектор

По принцип митничарите не се занимават с казаните по къщите на вилата или на село, където се вари ракия само за лична консумация. Ако обаче има подаден сигнал, например от някой съсед, те са длъжни да направят проверка в имота ви. Глоба има само в случаите, когато митничарите хванат казана в процес на работа. Тогава може не само да ви санкционират от 1000 до 3000 лв., но може да се сбогувате и със самия казан или с части от него, ако уредът е прикрепен трайно към сграда или към земята.

Митничарите като цяло се концентрират върху случаите на продажба на нелегален алкохол, включително на домашна ракия. За периода януари – август 2021 г. във вътрешността на страната са задържани 10 789 л наливен нелегален алкохол и 10 563 л спирт без документи.

Същевременно от Националната лозаро-винарска камара алармираха пред "Телеграф", че сивият сектор всъщност представлява около 60% от пазара на ракия в страната. Загубите на държавата само от невнесен акциз пък били около 50 млн. лв. годишно. Предполагаме, че броят на нерегистрираните казани надхвърля 9000, посочва Йордан Чорбаджийски, председател на УС на НЛВК. Той апелира за засилване на контрола, като добавя, че малките обекти за дестилиране не подлежат на дистанционен контрол, както 71-те лицензирани складодържатели и производители на етилов алкохол.

Купената от пътя ракия може да увреди черния дроб

Произведената ракия на черно се продава при занижен контрол от предприемчиви хора в сивия сектор, които виждат реална възможност за бизнес и печалба. Изкупуват големи количества суровина, дестилират в промишлени количества и впоследствие продават напитки със съмнително качество като "домашна ракия". Освен това осигуряват и добра дистрибуция на произведените течности, които могат да бъдат намерени за продажба в малките населени места, на пътища и точки със засилен трафик, посочват от НЛВК. От там призовават хората да бъдат внимателни, защото произведената на тъмно ракия може да бъде опасна за здравето. От АМ пък коментират, че досега при лабораторни анализи не са хващали нелегален алкохол, който да е непосредствено опасен за здравето, тоест не съдържа отровния метанол. В същото време обаче няма гаранция, че закупената на пътя или до входа на някоя къща ракия не е направена от изгнили плодове, събирани по земята. Такъв алкохол сериозно може да увреди черния дроб.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички