"Харви" е нанесъл загуби за милиарди долари


"Харви" е нанесъл загуби за милиарди долари
Снимка: Getty Images/Guliver

3154

Икономическите загуби за САЩ от урагана "Харви" ще са в размер на 58 млрд. долара, показва доклад на германска аналитична компания, цитиран от БГНЕС.

Според Центъра за управление на природните бедствия и технологии за намаляване на риска природното бедствие, което вече отслабна до тропическа буря, ще е деветото най-скъпо за света от 1900 г. насам.

"Щетите се простират до около 58 млрд. долара и над 90% от тях са причинени от наводненията", заяви Джеймс Даниел, инженер към Центъра.

Предишни изчисления на загубите определяха значително по-ниски цифри. Германският застрахователен гигант Hannover Re оцени щетите на 3 млрд. долара, а според JP Morgan те ще варират между 10 и 20 млрд. долара.

За да се направи оценка на риска от Центъра са използвали данни от американското Бюро за икономически анализ, което проследява инвестициите. Според Даниел предвид са взети и разходите за построяване на нови сгради и временното настаняване, които обикновено не се включват в изчисленията.

Окончателните резултати се базират отчасти и на най-голямата база данни за природни катастрофи в света, която покрива над 41 000 бедствия от 1900 г. насам.

В същото време продължава да расте и броят на загиналите, които вече са 33 души. Смъртта на десетима души в няколко окръга на Югоизточен Тексас е била потвърдена, а за други 23 случая се смята, че са свързани с урагана. Властите се притесняват, че броят на загиналите може да се увеличи, след като водата в Хюстън и околностите започна да се оттегля.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички