10-те най-зрелищни обира, които остават неразкрити


10-те най-зрелищни обира, които остават неразкрити
Снимка: Getty Images / Guliver

14157

Обирите винаги са привличали голям обществен интерес. А когато става въпрос за грандиозни криминални начинания, те са обикновено планирани внимателно. Често обирджиите дори и с години разучават работни системи и графиците на служителите на обекта, в който са се прицелили. Може дори да се каже, че това е изкуство и като всяко изкуство и това си има своите интересни моменти, коментира MNN.

Представяме ви 10-те най-известни неразкрити обири, които никога няма да бъдат забравени.

1) Обирът в музея "Изабела Стюърт Гарднър" в Бостън

На 18-ти март 1990 година, двама маскирани като полицаи обирджии влизат в музея и съобщават на охраната, че са се отзовали на телефонно обаждане. След това заключват охранителя на галерията и успяват да откраднат 13 изключително ценни произведения на изкуството на стойност над половин милиард долара.

Три картини на Рембранд и една на Едуард Мане са сред трофеите на неизвестните крадци.

2) Кръстът на Теди Тъкър

През 1955 година мъж от Бермуда на име Теди Тъкър открива край бреговете на красивия остров стар испански кораб, потънал близо 400 години по-рано. Това става, докато "щастливецът" се гмурка. Тъкър е намерил и 22-каратов златен кръст, който след това продава на правителството на страната. Те от своя страна го поставят в най-елитния музей на карибската държава.

20 години по-късно, малко преди официалната визита на английската кралица Елизабет на острова, експерти откриват, че масивният златен кръст е бил заменен с евтина реплика. И до този момент не се знае нищо за възможните крадци.

3) Крадецът на диаманти от Антверпен

Световният диамантен център в Антверпен е столица на търговията с диаманти в световен мащаб. През февруари 2003 година обаче става ясно, че сградата е била обрана, а крадецът е откраднал над 100 милиона долара в бижута.

Властите залавят крадеца - италианският гражданин Леонардо Натобартоло, който признава своята вина, но до ден-днешен не е споделил с властите къде се намират откраднатите диаманти.

4) Обирът край Плимут

През 1962 година, група обирджии, преоблечени като полицаи, спират за проверка камион на бостънска банка в околностите на Плимут, Масачузетс. За да има пълна достоверност, в обира участие взели фалшиви работници на магистрала, които са отклонили камиона към своите "колеги". Мъжете са отмъкнали над 1,5 милиона долара, всичките на банкноти по-малко от 20 долара.

5) Д. Б. Купър

През ноември 1971 година, "въздушният пират" Д. Б. Купър е в самолета на Northwest Orient Airlines между Портланд и Сиатъл. Около 30 минути след излитането на самолета, Купър съобщава на стюардесата, че иска 200 хиляди долара откуп и 4 парашута, за да пусне пътниците невредими, когато самолетът се приземи. Обирджията спазва своето обещание, пуска всички пътници, но заповядва на пилота да излети към Мексико.

Въпреки това, Купър не е имал намерение да стигне там. Малко след като самолетът излита, обирджията слага парашут, отваря вратата на самолета и скача с парите.

И до днес не се знае истинската самоличност на Д. Б. Купър.

6) Обирът на банка във Форталеза, Бразилия

Книгата за рекорди Гинес "награди" този обир с титлата "Най-добрият обир на банка". През 2005 година група мъже са взели под наем имот, намиращ се на 100 метра от банката във Форталеза. След това са прокопали тунел между двете локации и са успели да откраднат близо 8 милиона долара.

7) Великият обир на влак във Великобритания

На 8 август 1963 година, редовният влак между Глазгоу и Лондон попада в засада на жп мост. Група от 15 крадци са успели да манипулират влаковите стрелки и влакът е спрял на отдалечено място край град Бъкингамшир.

Крадците не са имали оръжие, но без проблем са се саморазправили с машинистите, след което вземат над 2,5 милиона паунда (61 милиона долара в наши дни).

8) Обирът на брониран камион на Dunabar в Лос Анджелис

Най-малко шестима мъже са откраднали 18,9 милиона долара от брониран камион в предградие на Лос Анджелис. Те са влезли в депото, където бронираният камион е бил паркиран и са завързали охраната. 

По-късно ФБР влиза в дирите на обирджиите и успява да хване мозъка на операцията - Алън Пейс III. 5 млн. долара от открадното са намерени, но останалата част така и не е открита.

9) Обирът на охранителна фирма Brink's-Mat

В сутрешните часове на 26 ноември 1983, шестима мъже с качулки влезли в склад на летище Хийтроу в Лондон, принадлежащ на охранителната фирма Brink's-Mat. Складът, е съдържал повече от 3 милиона паунда в брой, което разбойниците са знаели, защото са имали помощ отвътре.

Въоръжените мъже вързани охраната и излели бензин върху тях, заплашвайки да ги запалят, ако не се предадат ключовете и кодовете за трезора.

Крадците откраднали по дързък и хитър начин парите, но не ги изхарчили умно. Полицията бързо заподозряла вътрешния човек, защото се държал много странно по време на разпита. Друг от обирджиите пък си купил къща с парите от своя дял. В банката обаче се усъмнили в парите и докладвали на полицията.

Полицията задържала обирджиите, но по-голяма част от парите никога не били открити.

10) Бижутериен магазин "Хари Уинстън" в Париж

През 2008 година четирима мъже, преоблечени като жени, нахлули в скъпарския бижутериен магазин в Париж Harry Winston. Обирджиите успели да откраднат почти всички бижута в магазина, които се равняват на близо 100 милиона долара.

 

По-късно обаче полицията разбрала за вътрешния човек, който имал връзка с нападението и разкрили всички членове на бандата. Полицията намерила бижута за общо 19 милиона долара, но арестуваните престъпници не са споделили с органите на реда къде са другите над 20 милиона долара.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички