6 признака, че консумирате прекалено много захар


6 признака, че консумирате прекалено много захар
Снимка: iStock/Guliver

3907

Повечето хора смятат, че само диабетиците имат висока кръвна захар. Но не е така: това може да се случи и на хората, които злоупотребяват със сладкото. И може дори да не усетите вредата, която причинява това на нервите, кръвоносните съдове и органите.

Разпознайте симптомите навреме, за да предприемете подходящи мерки, пише Bright Side.

Постоянен глад

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. В резултат на това тялото не получава енергия и търси храна отново и отново: това е порочен кръг.

Повишена умора

При високо ниво на кръвната захар тялото не може да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават необходимото им гориво. Всичко това води до факта, че човек често се чувства уморен без причина.

Често уриниране

Ако кръвната захар е твърде висока, бъбреците не могат да абсорбират течности. Опитвайки се да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, организмът разтваря кръвта с вътреклетъчната течност, за да нормализира нивата на глюкоза. Това води до чести уриниране. 

Инфекциозни заболявания

Инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции могат да се наблюдават както при мъжете, така и при жените. И все пак те най-често се срещат при жени с високи нива на кръвна захар и диабет. Голямото количество захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

Затруднена концентрация

Високата кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки, така че мозъкът не получава нужната му енергия. Това оказва неблагоприятно въздействие върху скоростта на мислене и вземане на решения.

Замъглено зрение

Замъгленото виждане също е резултат от дехидратиращ ефект, дължащ се на висока кръвна захар - той засяга и клетките на окото. Те се деформират и окото губи способността си да се фокусира правилно.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички