Две билки, които помагат в профилактиката срещу грипа


Две билки, които помагат в профилактиката срещу грипа
Снимка: БГНЕС

6054

Билките бял оман и пчелник могат да се приемат за профилактика на грипните и простудни заболявания. Това каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, пред "Фокус".

Той добави, че веднага щом човек се усети, че е фебрилен, трябва да приема отвари от двете билки. Те предизвикват свивания и разпускания на алвеолите в белия дроб, което спомага отделянето на натрупания жилав секрет. Терапията с двете билки трябва да продължи два до три дни. Емил Елмазов отбеляза, че след това трябва да се започне прием на подбел и риган, които осигуряват втечняването на жилавия секрет. След това лечение от 5 - 6 дни трябва да започне прием на медицинска ружа или със сладък корен за успокоение на белите дробове.

"Така се постига едно стъпаловидно профилактиране на белия дроб, ако човек е усетил веднага своята фебрилност и увеличаване на въздействието на вирусния налеп върху себе си. Това е една добра профилактична програма, която българите биха могли да си позволяват спокойно“, посочи билкарят. Като друга терапия, която би могла да се използва за профилактика, но с по-малък ефект, той посочи накиснатите люти чушки „кайен“ в стара домашна ракия.

„Това е стара профилактика. Ние го наричаме „червения дракон“ – леко иронизиране на един китайски продукт, който също е „дракон“, също е „червен“, но не може да окаже същата сила на въздействие върху бактериалните възпаления, които са в следствие на вирусните налепи. Този домашен препарат би могъл да се купи от мрежата“, добави Емил Елмазов.

Снимка: Архив

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички