Френският кроасан изчезва?


Френският кроасан изчезва?
Снимка: Pixabay

3796

Възможно ли е съществуването на един от символите на френската кулинария – кроасанът, да бъде поставено под въпрос?

Пекари във Франция предупреждават, че главозамайващото покачване на цените на маслото орязват техните печалби и застрашават цялата индустрия.

Цените на маслото, което представлява една четвърт от съставките за много френски сладкиши и печива, се увеличи с цели 92% за година до май, съобщава Фабиен Кастание, главен секретар на Френската федерация на производителите на торти и бисквити. Според него скокът оказва „неконтролиран икономически натиск“ върху индустрията, съобщава AFP.

„На базата на настоящата цена допълнителните разноски годишно са около 68 млн. евро за производителите на бисквити и торти“, заяви той. По думите му ситуацията ще се влоши през следващите седмици, тъй като съществува опасност от изчерпване на количествата масло.

От индустрията призовават супермаркетите и заведенията да увеличават паралелно цените на продуктите с масло, за да се избегнат допълнителните усложнения от изчерпване на продукцията. Последствията от това обаче ще се отразят неминуемо на потребителите, които може да се окаже, че много скоро ще плащат значително повече за своите любими кроасани, тартове и кифли.

Увеличаването на цената на маслото се дължи на намаленото производство на мляко в Европа и особено във Франция, заедно с увеличеното търсене, както у дома, така и в чужбина. В същото време фермерите в страната се оплакват, че получават по-малко за своето мляко, отколкото им струва да го произведат.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички