История и развитие на бойлерите


История и развитие на бойлерите
Снимка: temax.bg

3021

Бойлерът е едно от онези съоръжения у дома, за които никога не се сещаме, но без които не бихме могли да живеем. Без него не бихме могли да си вземем освежаващ душ сутринта или отпускаща вана вечерта, нито пък бихме имали топла вода за да измием съдовете след вечеря.

Напоследък, разнообразието от модели прави изборът наистина труден, а консултантите в търговската мрежа не ни помагат в тази насока ни най-малко. Обикновено, все един от тях си има свои лични предпочитания, които не винаги съвпадат с нашите собствени.

История и развитие на бойлерите през вековете

Първите предшественици на съвременните бойлери са се появили през древността, когато хората използвали различни по големина контейнери за да имат налична вода. Те основно я използвали за пиене и приготвяне на храна, но също така и за миене. Друг е въпросът, че в древността хигиената се е възприемала по съвсем различен начин и е била доста далеч от представите днес.

Истинската еволюция на бойлерите настъпила през изминалите 2 - 3 века, когато хората постепенно се научили да сгряват водата и да я използват за хигиенни нужди, които се доближават значително до съвременните представи.

С масовото навлизане на електроенергията в съвременните градове, постепенно започнали да се включват все повече уреди към мрежата. По този начин били създадени и съвременните електрически бойлери, които днес се използват в над 90% от домакинствата.

Кои са най-популярните бойлери днес

Най-широко разпространени днес са електрическите бойлери, а на първо място по популярност се подреждат уредите с вместимост от 80 литра. Това е стандартно количество вода, което може да покрие нуждите на едно средностатистическо семейство.

Иначе, на пазара има и доста голямо разнообразие от нестандартни решения. Сред тях можем да споменем бързонагряващите бойлери, газовите, както и добре познатата ни юнга. Да не забравяме също така и бързо налагащите се джаджи, които бързо се монтират на кухненската мивка и позволяват да имаме незабавен достъп до топла вода когато това е необходимо.

Какви са тенденциите

Класическите бойлери остават все така на първо място по търсене и нито едно нововъведение не се очертава да ги отмести. Именно и това е една от причините, поради които ние от TeМax.bg винаги поставяме акцент първо на тези модели. Те печелят симпатиите и до днес с няколко основания, а именно:

- Позволяват да се поддържа запас от топла вода при нужда. Тя може да се използва както за къпане, така и за битови нужди, като например миене на съдове, пране и други подобни;

- Лесни са за ремонт при повреда, защото имат елементарен принцип на работа. На практика всеки техник в областта може да ги ремонтира и да реши проблем, свързан с тях;

- Имат дълъг живот и на практика могат да се използват с години, без от това да произтичат рискове или проблеми;

- Икономични са и спестяват електроенергия. В редица случаи най-новите модели са дори по-икономични ако работят постоянно за да поддържат непрекъснато водата топла;

- Не носят изненади, защото са добре познати. Това е едно от предимствата на този уред, защото всеки знае какво да очаква и какво не;

Нестандартни решения

Освен добре познатите ни бойлери, на пазара могат да се открият и нестандартни решения, които по един или друг начин имат много голяма перспектива за бъдещето. Тук трябва да споменем най-вече бойлерите, които се нагряват със слънчеви панели и се поставят на покрива.

Специфичното при тях е, че не са най-подходящото решение за жилищните кооперации, освен ако не живеете на последния етаж и нямате такава договорка с останалите съкооператори. Обикновено се монтират на покривите на частни къщи и вили, като изискват професионален монтаж, тъй като в процеса има някои тънкости и особености.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички