Най-скъпата картина в света вероятно е на яхтата на саудитския принц

Най-скъпата картина в света вероятно е на яхтата на саудитския принц
Източник: Getty images/Guliver

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света" (Salvator Mundi), която бе продадена за рекордните 450 млн. долара през 2017 г., вероятно се намира на яхтата на саудитския принц Мохамед бин Салман. Това пише The Guardian.

След продажбата, която превърна творбата в най-скъпата в света, местоположението на картината беше неизвестно.  

В понеделник "Артнет" - платформа за новини от арт индустрията, съобщи, че 500-годишната картина се съхранява на 134-метровата яхта на принц Мохамед на стойност 500 млн. долара.

Пред репортер на "Артнет" двама участници в пренасянето на творбата са разказали, че картината е била пренесена от самолета на принца в яхтата му посред нощ.

"Спасителят на света" трябваше да бъде изложена в "Лувъра в Абу Даби", а след това и в парижкия Лувър. През юни 2018 г. председателят на департамента по култура и туризъм на Абу Даби Мохамед Калифа ал Мубарак заяви, че картината твърде дълго е била скрита от знанието на света, затова е техен дълг хората от близо и далеч да могат да се насладят на нейната красота. Въпреки това само седмици преди тя да бъде изложена в Лувъра на 18 септември миналата година, откриването бе отложено и не беше пренасрочено.

Саудитските посолства в Лондон и Вашингтон не са отговорили на запитванията за коментари относно местоположението на картината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.