Не се очаква да спре да вали скоро


Не се очаква да спре да вали скоро
Снимка: БГНЕС

2779

Не се очаква трайно стабилизиране на метеорологичната обстановка, валежите продължават и през юли. Това каза дежурния синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев пред "Фокус".

Той уточни, че поройните дъждове на целия Балкански полуостров се дължат на създалата се трайна атмосферна циркулация над Европа през изминалите седмици.

„Предупреждението, което е в сила за 21 области в страната, е от първа степен. Очакваме валежите да са между 15 и 35 л/кв.м. От началото на валежната обстановка на 7 юли сумарното количество на валежите във Велико Търново е 72 л/кв.м, в Плевен – 60 л/кв.м, Ловеч – 52 л/кв.м, Враца – 43 л/кв.м, Лом, София и Казанлък – 39 л/кв.м, Пловдив – 27 л/кв.м. Има голямо преовлажнение на почвата и тези количества например във Велико Търново вече са преизпълнили месечните норми, а все още е 9 юли. Всички валежи оттук нататък не могат да бъдат поети от почвата, което представлява голяма опасност за наводнения“, обясни Красимир Стоев.

Той коментира, че от сряда ще започне относително временно стабилизиране на въздушната маса с по-слаби превалявания. Синоптикът посочи също, че към края на работната седмица ни очакват на места температури до 32-34 градуса, но през почивните дни отново ще нахлуе хладен въздух от Северозапад, с който ниските температури и валежите ще се запазят.

Стоев уточни, че трайна промяна в синоптичната обстановка в Европа не се очаква.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички