Победителите и победените във филмовия боксофис през 2016 г.


Победителите и победените във филмовия боксофис през 2016 г.
Снимка:

5183

Холивуд ще изпрати 2016 със смесени чувства. Въпреки че имаше очаквани (а и няколко неочаквани) хитове, много ленти претърпяха пълен провал в боксофиса. За причините може да се спори, като не на последно място е цялостната тендеция на спад на зрителите в кината, пише Business Insider. И все пак - нека видим кои бяха най-успешните и най-неуспешните от финансова гледна точка филми през 2016 г.

Един от големите победители на годината определено е Disney. Само в САЩ компанията е спечелила 2,5 млрд. долара от посещения на филмите ѝ, което е рекорд за страната. В останалата част от света приходите ѝ надхвърлят 7 млрд. долара. Почти всички филми на Disney станаха хитове. Особено се отличиха "Зоотрополис" (1,02 млрд. долара) и "Книга за джунглата" (близо 1 млрд. долара). 

От Sony пък определено ще искат да забравят 2016 г. Доста от лентите им претърпяха провал в боксофиса, като сред тях беше "Ад" с Том Ханкс. Най-голямото разочарование обаче без съмнение остава "Ловци на духове", който спечели само 229 млн. долара по света.

Компанията Fox пое риск с нетрадиционния супергеройски филм "Дедпул", но този риск се оказа повече от оправдан. Това е може би най-шокиращият успех на годината - филмът донесе 782 млн. долара при бюджет за направата му от 58 млн. долара. Екипът вече подготвя продължение, в което, разбира се, отново ще видим Райън Рейнолдс.

Като говорим за продължения, през 2016 се появиха няколко много закъснели, които претърпяха финансов крах. Сред тях бяха "Денят на независимостта: Нова заплаха" (20 години след първия филм) и "Моята голяма луда гръцка сватба 2" (14 години след първия филм). Публиката очевидно е загубила интерес към тези сюжети.

Редно е обаче да споменем и едно незакъсняло продължение - "Търсенето на Дори", което следва анимацията "Търсенето на Немо", излязла на екран преди 13 години. Дори отново очарова малки и големи със забавната си разсеяност и донесе на създателите си над 1 млрд. долара приходи.

От Warner също могат да отчетат годината като успешна. Два от проектите им бяха филми по комикси - "Батман срещу Супермен" и "Отряд самоубийци". Те не получиха ласкавите критики на конкурентите ленти на Marvel, но пък аудиторията ги хареса и приходите и на двата бяха по близо 900 млн. долара.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички