Ранното ставане може би ви убива


Ранното ставане може би ви убива
Снимка: Thinkstock/Guliver

3510

Изглежда науката ни дава още една основателна причина да си поспиваме до по-късно. С наближаването на зимата започваме да прекарваме все повече време вътре, което отчасти се налага на много хора поради естеството на работата им – обикновено в офис. Този факт, както и резултатите от скорошно проучване, ни карат да се замисляме все повече върху начина, по който живеем живота си и дали това наистина е най-добрия възможен избор, пише Distractify.

Виновникът за твърдението, че ранното ставане може би ни убива, е всъщност разликата между точния час, в който звъни сутрешната ви аларма и времето, в което биологичният ви часовник би ви събудил, когато прецени, че сте си отпочинали и сте готови за новия ден. Учените измислят термин за това и той е „социална часова разлика“. Следващият път, когато се чувствате уморени още със самото ставане от леглото в ранни зори, вече ще има конкретен термин, с който да назовете причината за това ваше състояниe.

„Когато слънцето изгрее сутрин, светлината потиска отделянето на мелатонин - хормонът, които произвежда тялото ни докато спим. В същото време започват да се покачват нивата на кортизол, хормонът отделян при чувство на страх и стресови ситуации“, обяснява д-р Мари Барнс, специалист в областта на респираторната медицина и съня.

Това означава, че организмът ни прави това, което се изисква от него, за да ни събуди от физиологична гледна точка. Точно обратен е ефектът, когато се будим на тъмно, което обяснява защо хората, които работят през нощта, изпитват по-голяма нужда от сън, дори и да са спали през деня. Всичко се дължи на хормонален дисбаланс, който може да доведе до появата на множество дегенеративни заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми, диабет, инсулт, както и на депресия и преждевременно стареене.

Контролирането на изгрева и достъпа ни до слънчева светлина е най-добрият начин за постигане на добро събуждане, но докато това все още не е по силите ни, д-р Бърнс предлага няколко други практики, с които да си подсигурим здравословен сън и събуждане:

- Ограничете кофеина (особено с наближаване на времето за сън). Ще се изненадате колко благотворно влияние може да окаже спирането на приема на кафе след обяд върху качеството на съня ви.

- Добавете съня към списъка с приоритетите си. Звучи странно на фона на този забързан свят, в който времето не стига за нищо, но ако отделите време да помислите колко време е необходимо на организма ви, за да се възстанови от ежедневната умора и си създадете навик да спите точно определено количество часове, това неимоверно ще подобри продуктивността и енергичността ви през деня.

- Не подценявайте значението на закуската. Множество изследвания доказват, че витамин Д е свързан с енергийните нива в човешкото тяло, което означава, че когато ранното ставане ограничава контакта ни с основния източник на този витамин (слънцето), ние трябва да намерим други начини да си го набавяме. Най-добрият е да хапвате закуска, която ви зарежда с правилната доза протеини, мазнини или други източници на въглехидрати.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички