Столичното кино "Европа палас" вече е лъскав хипермаркет


Столичното кино "Европа палас" вече е лъскав хипермаркет
Снимка: Сдружение „Кинопамет“

5899

Емблематичното столично кино "Европа палас" на ул. "Алабин" 35 е изтърбушено и вече е лъскав хипермаркет, но без паркоместа и ще блокира трамваите по "Графа", алармираха от сдружение "Кинопамет".

"Въпреки че е със статут на паметник на културата, от Министерството на културата и  Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) дадоха картбланш прочутият кинотеатър да бъде „преустроен“ в супермаркет за хранителни стоки и да бъде „разкрасен“ с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния вид на арт салона, изтъкнаха още от неправителствената организация. "Случилото се с легендарното столично кино всъщност показва каква съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и големите градове в страната", отбелязват от сдружение „Кинопамет”.

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година. "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски, а тъй като арт салонът е от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица похвални отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", припомнят от сдружение "Кинопамет". Забележителното кино "Европа Палас" на ул. „Алабин” 35 е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Кино "Европа Палас" е на територията на Историко-археологически резерват "Сердика - Средец" и попада в неговите охранителни зони, но и това не го спаси от участта да бъде променено предназначението му с цел преустройване в голям магазин за хранителни стоки, посочват от гражданското сдружение.

От неправителствената организация очакват отговор от Столична община и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо е допуснато изтърбушването на прочутия кинотеатър "Европа Палас" на "Алабин" 35 и трансформацията му в хипермаркет без каквито и да е паркоместа, в това число и за инвалиди. Действащата нормативна база и наредби на регионалното министерство предвиждат пред хипермаркетите в страната задължително да има места за паркиране, включително и за автомобили на хора с увреждания, посочват от сдружение „Кинопамет“.

Районният кмет и органите на ДНСК не са помислили и за бъдещите сериозни транспортни проблеми и хаос, които ще настъпят с всекидневното зареждане на новия хипермаркет със стоки – тежкотоварни камиони ще спират за разтоварване на уличното платно на "Алабин" 35 и ще блокират трафика по тясната еднопосочна улица, в това число - и движението на трамваите, алармират от „Кинопамет“.

А тъй като държим на националната ни културна и историческа памет и идентичност, настояваме от НИНКН и от Министерство на културата да финансират от собствения си бюджет изготвянето на една скромна паметна плоча, която да бъде монтирана пред бившето кино „Европа Палас” на "Алабин" 35, за да напомня на минувачите, че в тази знакова сграда - паметник на културата, се е помещавал някога легендарен столичен кинотеатър, подчертават от сдружение "Кинопамет".

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички