Тези 7 съвета могат някой ден да спасят живота ви


Тези 7 съвета могат някой ден да спасят живота ви
Снимка: iStock/Guliver

8682

Повечето хора са наясно с някои основни правила за оцеляване в екстремни ситуации. Но животът може да ви поднесе и изпитания, които да не знаете как да преодолеете. Затова тези съвети може да са най-важното нещо, което ще прочетете днес.

1. За да се уверите, че телесната ви температура няма да падне твърде бързо в много студена среда, носете дрехи, направени от вълна, а не от памук. Те абсорбират повече влага и така тя не се задържа по кожата.

2. Не яжте сняг, за да се хидратирате, освен ако не е крайно необходимо. На тялото ви ще му се наложи да използва прекалено голямо количество енергия, за да го трансформира в течно агрегатно състояние, и това ще го изтощи. Но ако снегът е последният ви шанс, все пак можете да поемете малко количество.

3. Винаги носете антихистамини със себе си, когато се разхождате в планината или сте на къмпинг. Не се знае кога ще попаднете на нещо, за което не сте знаели, че сте алергични.

4. Ако ви наръгат с нож или ви прониже друг остър обект, не го изваждайте сами. Това само ще доведе до разкъсвания и още по-голяма загуба на кръв. Опитайте се да покриете раната и да спрете кървенето, докато намерите медицинска помощ.

5. Фенерчето може да е най-силното ви оръжие срещу нападател. Ако към вас се приближава някой, който изглежда агресивен, насочете ярката светлина на фенерчето от телефона си към него. Това ще ви даде време да избягате.

6. Лимитите на човешкото тяло следват правилото на тройката. Хората могат да издържат 3 минути без въздух, 3 часа без подслон при екстремни атмосферни условия, 3 дни без вода, 3 седмици без храна.

7. Повечето смъртни случаи при пожари не са заради изгаряния, а заради задушаване. Ако сте в горяща сграда, клекнете на пода, за да избегнете поглъщането на по-голямо количество дим.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички