В Испания съкращават работния ден


В Испания съкращават работния ден
Снимка: Getty Images / Guliver

4534

Испанските власти искат да сложат край на изтощителното за гражданите дълго работно време и това може да доведе до връщане на часовниците с час назад, към часовата зона на Лондон.

Министърът на труда Фатима Банес в понеделник обеща да осигури „национална договореност” за привеждане на работния ден в съответствие с практиката в останалата част от Европа, предаде AFP.

„Желанието ни е работният ден да приключва в 18 часа и за да го постигнем, ще работим за постигане на споразумение между представителите на работодателите и синдикатите”, каза министърът пред парламента

Въпреки че работното време в Испания варира, обичайно работният ден започва в 9 часа и продължава до 19:20 часа вечер или дори по-късно, като в ранния следобед има поне двучасова почивка за обяд.

Дългата обедна почивка се използваше от повечето испанци за отиване до вкъщи и кратка дрямка – сиеста, след като се нахранят. Но проучванията, поне в големите градове, сочат, че хората живеят далече от работното си място и не им остава време да си отидат до вкъщи и да се върнат без да закъснеят.

На практика повечето служители се връщат на работа към 17 часа, когато колегите им в Германия и други северно европейски държави вече се готвят да си тръгват.

За да обслужват работещите испанци, малки магазини работят до 21 часа, вечерята се сервира късно, а най-гледаните телевизионни програми продължават до 24 ч.

Един на четирима испанци си ляга след полунощ, сочи проучване на Центъра за социологически изследвания. Тъй като спят по-малко от останалите европейци, испанците не са достатъчно концентрирани по време на работа, нито достатъчно продуктивни, инцидентите са по-чести, казва проф. Нурия Чинчила – директор на Националния център за труда и семейството.

Дневният им режим се отразява и на семейния им живот – хората нямат достатъчно деца нито сила да се грижат за тях. Раждаемостта в страната е на предпоследно място в ЕС, а броят на децата, отпадащи от училище, е много висок.

Противно на общоприетото гледище, културните особености не са причина за чудатата динамика на работния ден в Испания, казва Джос Колинс – белгийски предприемач, който е изследвал проблема по поръчка на Националната комисия за оптимизиране на работното време и го представи пред парламента.

Колинс изтъква, че спецификата е започнала да се оформя след испанската гражданска война (1936-39), когато много хора били принудени да работят на две места, за да свържат двата края – на едно място до 15 ч. и на друго – след това.

През 30-те години испанците са обядвали по-рано – в 13 ч., и са вечеряли в 19.30 ч. През 1940 г. генерал Франко мести Испания в часовия пояс на Централна Европа. Това означава, че Мадрид е с час напред от Лондон, но е в една часова зона с Варшава, която е на 2000 км по на изток.

В резултат слънцето изгрява и залязва по-късно в Испания, което влияе на навиците на хората.

Министър Банес заяви, че правителството ще проучи какви ще са последиците от връщане към часовата зона на Лондон, което Португалия вече направи.

Предстои работодатели и синдикати да се договорят как точно да бъде променен работният ден, за да не се стигне единствено до това хората да работят извънредно след работа.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички