Сбогом, Джеймс Бонд: Почина великият Шон Конъри


Сбогом, Джеймс Бонд: Почина великият Шон Конъри
Снимка: Twitter

16846

Отиде си една от легендите на киното – Сър Шон Конъри. Шотландският актьор, който първи влезе в ролята на британския шпионин Джеймс Бонд, е починал на 90-годишна възраст, съобщават от семейството му. По информация на BBC Конъри е починал през нощта в съня си, докато е бил на Бахамските острови. В последно време е бил с влошено здраве. Отиде си "английският съсед" Бен Крос

Богатата му актьорска кариера продължава няколко десетилетия и е изпъстрена с многобройни награди: включително Оскар, две награди на британската филмова академия (БАФТА) и три Златни глобуса.

Незабравими остават ролите в му в "Недосегаемите", "Шотландски боец", "Индиана Джоунс: Последният кръстоносен поход", "Името на розата". Заслужават внимание и превъплъщенията му в "Първият рицар", където играе ролята на крал Артур, "Скалата", "На лов за Червения октомври", "Лигата на необикновените", "Големият влаков обир","Да откриеш Форестър", "Клопка".

Мнозина го считат за най-добрия актьор, играл ролята на Агент 007 в дългогодишната поредица. Конъри се превъплъщава в британския специален агент цели 7 пъти. 

През 1988 г. печели Оскар за ролята си на ирландското ченге Джим Малоун във филма на Брайън де Палма "Недосегаемите". През 2000 г. Конъри е посветен в рицарство от Кралица Елизабет II.

Роден и израснал в негостоприемния район Фаунтин бридж на шотландската столица Единбург, Конъри напуска училище на 14, за да работи като млекар. Впоследствие служи в британските Кралски военноморски сили, занимава се с бодибилдинг и става модел, като дори участва в конкурса Мистър Вселена през 1953 г.

Започва с малки роли в театри и ТВ програми, преди да пробие в голямото кино. На 30 печели кастинг за ролята на Джеймс Бонд в първия филм от поредицата "Доктор Но", а лентата постига огромен успех. Именно тази поредица му гарантира статут на звезда.

"Бях съкрушена, когато научих тази сутрин за смъртта на сър Шон Конъри. Нашата страна днес скърби за един от най-обичаните си синове", написа в Twitter премиерът на Шотландия Никола Стърджън.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички