Терасата - уютно кътче за релакс


Терасата - уютно кътче за релакс
Снимка: MaxPixel

5336

Пролетта е вече тук и всички започваме все по-често да прекарваме време навън. А терaсата е едно от местата, на които най-често прекарваме време през топлите дни.

Затова и се нуждаем от решения в обзавеждането на терасата, които да я превърнат в едно уютно и приятно място, където да искаме да прекарваме часове със семейство и приятели.

Има безброй начини, по които можем да обзаведем терасата си по начин, който да ни предоставя едновременно удобство и красив дизайн. С правилния избор на мебели и интериорни решения можем да превърнем терасата в едно специално място от дома.

Тъй като терасите обикновено не предлагат пространството, с което обикновено разполагаме при другите стаи, следва да приложим някои тънкости в подбора и позиционирането на различните мебели за тераса , както и в добавянето на декоративни елементи.

Поради тази причина е препоръчително да се водим по някои правила при обзавеждането на терасата. Ето кои са нещата, на които да обърнем внимание, когато обзавеждаме терасата.

Тип мебели

Източник на изображение: MaxPixel

При избора на мебели за терасата е важно е да определите какво ще е основното предназначение на вашата тераса. Освен това изборът на мебели трябва да е съобразен и с размерите на терасата.

Ако искате терасата да е вашето лично кътче за релакс, то малка кафе масичка и удобно градинско канапе от ратан или ъглово кресло с меки възглавници са всичко, от което се нуждаете. Можете към стола да добавите и подложка за крака за по-голям комфорт в зависимост от пространството, с което разполагате.

Ако пък имате просторна тераса и планирате да се събирате често със семейството или гости на нея, то със сигурност ще ви е необходима маса с няколко стола. Можете да изберете няколко градински стола или пък комбинация от два стола с една или две градински пейки.

Освен повече градински мебели, големите тераси предлагат и възможност за поставяне на барбекю, хладилник, а също и малък кухненски плот за приготвяне на храна.

За тези от вас, които ценят личното пространство и искат терасата им да осигурява такова, добра опция са сенниците за тераса.

Без значение дали имаме малка или голяма тераса, винаги е добре да се стараем да запълним цялото пространство с мебели и растения. При терасите е също важно да имаме достатъчно свободно място не само за лесно придвижване, но и за постигане на чувство за простор в интериора.

Декоративни елементи

Източник на изображение: Pixabay

Ако терасата ви е с малка квадратура, то по-малкото е повече по отношение на декорациите. Подберете избрани по ваш вкус декоративни фигурки, табели, висулки, картини спрямо цветовете и щампите на мебелите на терасата.

Осветителните тела могат да превърнат терасата в магическо място. Изберете няколко на брой перфорирани фенери, ярки лампи за тавана или пък гирлянди с електрически крушки за просторна тераса, където ще вечеряте с любимите хора.

А за малка тераса, където ще се наслаждавате на сутрешното си кафе или ще релаксирате с книга в края на деня, поставете малко на брой плафони, вградени крушки или насочващи светлината прожектори на стените за една интимна атмосфера.

Озеленяване

Озеленяването също се счита за елемент от интериора, който със сигурност може да придаде един по-приветлив и свеж вид на обстановката на терасата.

В случая озеленяването също трябва да се подбере спрямо това колко е голяма терасата, както и спрямо това какво и колко озеленяване имаме в непосредствена близост до терасата.

Източник на изображение: Pixabay

Например, ако терасата ви е разположена близо до градина или дървета с широки корони, то можете да ограничите броя на саксийните растения за терасата.

Ако пък от терасата не се открива гледка с богато озеленяване, то тогава можете да изберете по-голям брой саксийни растения.

Липсата на зеленина можете допълнително да компенсирате с поставянето на изкуствен тревен килим на терасата или пък зелена декоративна стена в определена част от стените на терасата. Този тип озеленяване е добро решение, ако не искате да заемате място на пода със саксии.

Ако разполагате с малка тераса, няколко на брой мини саксийни растения биха внесли нотка свежест в интериора на терасата. Можете да ги поставите на специална поставка за саксии или директно на первазите на прозорците, с което ще се спести допълнително място.

Стелажите за саксии са добро решение за ополозотворяване на височината в пространството на малката тераса.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички