Цветан Симеонов, БТПП: Преизчисляване на пенсиите от юли е възможно


Цветан Симеонов, БТПП: Преизчисляване на пенсиите от юли е възможно
Снимка: БГНЕС

3045

Българската икономика може да поеме преизчисляване на всички пенсии от 1 юли, каквото поискаха от БСП. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена камара (БТПП) Цветан Симеонов пред националното радио.

"Ако това са едни обективни изчисления, аз си мисля, че нито една възможност не бива да бъде пропускана. Нещата са възможни и се обвързват с евентуален висок ръст на българската икономика", каза той.

По-рано днес от БСП предложиха преизчисление на всички пенсии от 1 юли. „Това е една справедливост, която отстоявахме по време на кампанията и по този начин ще намалим различията между т.нар. стари пенсии и новоотпуснати пенсии. Разликата за един и същи осигурителен стаж е огромна. Последното подобно преизчисляване е било през далечната 2008 г. Това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в унизително положение“, обясни Драгомир Стойнев, председател на ПГ на БСП.

От ГЕРБ обаче заявиха, че няма да подкрепят предложението. „Предложение за преизчисляване на пенсиите не стои в контекста на пенсионния модел, според който се знае как нарастват пенсиите. Извън това, че от БСП предлагат едно преразглеждане на пенсионния модел, който е дал ясна формула за нарастването на доходите от пенсии“, каза бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички