Цветан Василев може би ще свидетелства дистанционно по делото за КТБ

Цветан Василев може би ще свидетелства дистанционно по делото за КТБ

Специализираният съд е склонен да позволи на банкера Цветан Василев да даде показания по делото "КТБ" дистанционно. За целта обаче ще има тепърва проучване дали това е технически възможно, като в случая "технически възможно" включва и фактора дали показанията ще се счетат за валидни или при някакъв вид технически проблем ще се обезсмислят.

Правихме два пъти процесуални искания за разпит по видеоконферентна вързка... беше отказано под предлог, че обяснениятана Цветан Василеев щепопречат. Това беше основанието за отказ. Без коментар. Не знам как обяснения на обвиняем ще попречат.

Сагата с това дали може Василев да даде показания от Сърбия де факто върви още откакто стана ясно, че банкерът е там. И той, и един от адвокатите му - Константин Симеонов, на няколко пъти вече публично предложиха Василев да свидетелства по видеоконферентна връзка, но прокуратурата беше против.

И на днешното заседание на спесъда държавното обвинение зае позиция "против" Василев да говори дистанционно. Основният аргумент - с неявяването си Цветан Василев превърна производството по делото във висящо. "Той има тази възможност лично да участва в съдебното производство. Само по негова воля личното и непосредствено даване на обяснения пред съда не се спазва", категорични са от прокуратурата. Държавното обвинение изтъкна, че няма данни за обективни причини, които да попречат на Василев да се изправи пред съда "и да заяви лично и непосредствено какво смята по така предявения му и връчен обвинителен акт. Ние не сме против да даде обяснения, а да ги дава непосредствено".

Защитата на Василев обаче контрира, че "преди" е имало отказ на прокуратурата да се дадат обяснения дистанционно, защото ще се попречи.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.