Цветан Василев поиска прекратяване на делото за КТБ

Цветан Василев поиска прекратяване на делото за КТБ

Бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се "яви" косвено пред Специализирания наказателен съд по делото за банката - чрез писмо, което прочето адвокатът му Константин Симеонов.

Съгласно писмото, Василев отхвърля всички обвинения на прокуратурата спрямо него по аферата "КТБ" и на това основание иска прекратяване на делото, предаде БНР. Банкерът отрича да е ръководил организирана престъпна група за източването на банката, като посочва кой го е сторил - "креслив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт", визирайки депутата от ДПС Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че вчера, 27 февруари, съдът реши, че делото "КТБ" може да тръгне, тъй като Цветан Василев е призован редовно. От обвиняемите 18 души по делото само той не се яви пред съда в лично качество. Адвокатите на Василев обаче искат прекратяване на делото, тъй като още тече дело за екстрадицията му в Сърбия. Те казват, че това дело пречи на банкера да се яви пред българското правосъдие. Същевременно обаче, адвокатът на Василев - Константин Симеонов, вчера обяви, че има реална заплаха за живота на клиента му и той бил "поръчан".

Решението на съда дали в крайна сметка да има прекратяване на делото, докато Василев физически се изправи пред българския съд, ще има по-късно днес (28 февруари).

Припомняме, че също вчера съдът реши да не гледа в наказателното производство и гражданския иск на синдиците на КТБ към обвиняемите 18 души, с който от тях се иска обезщетение от над 2,5 млрд. евро. Заради този иск защитата на Василев поиска отвод на един от прокурорите по наказателното дело - Даниела Начева, тъй като тя била подготвила иска. Съдът обаче не намери доказателства за такова нещо.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.