Цветан Василев прибрал 15 млн. евро чрез "Дунарит"?


Цветан Василев прибрал 15 млн. евро чрез "Дунарит"?
Снимка:

3691

Източилият милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев е прибрал 15 млн. евро през оръжейния завод „Дунарит“. Това стана ясно от показанията на Бисер Лазов - основния свидетел по делото за източването на 4 млрд. лева от КТБ срещу Василев и още 17 души, пише "Монитор".

От "Дунарит" парите отишли в сочената за "гара-разпределителна" на средства от КТБ фирма, контролирана от банкера - ТЦ ИМЕ.

Кредитът от трезора, който уж бил за "Дунарит", бил отпуснат на 25 март 2014 г., или малко повече от два месеца преди колапса на КТБ. По думите на Лазов на същата дата били отпуснати заеми и на други дружества. На Търговски парк "Тракия" били трансферирани 6 млн. евро, на "Равас инвест" - 8 млн. евро, на "Оптима Интертрейд" и на "Унисат" - по 5 000 000 евро. Парите от "Дунарит" и Търговски парк "Тракия" отишли директно в ТЦ ИМЕ, тъй като били реални компании и това нямало да събуди съмнения при евентуална проверка. Според указанията на Василев сумите за останалите дружества, или общо 18 млн. евро, обаче трябвало да минат през "Бромак" и още едно междинно дружество, докато отново се влеят в ТЦ ИМЕ. По думите на Лазов указанието било преводите към тези дружества да бъдат маскирани като вътрешнофирмени заеми, а не като банкови преводи. Така още същия ден всичките 39 млн. евро постъпили по сметката на дружеството ТЦ ИМЕ.

Лазов даде пример и със 120 000 евро, изтеглени от сметката на дружеството "Витро Инвест", за чийто управител бил назначен формално личният шофьор на Василев - Здравко Босаков. Случаят бил от август 2013 г. След като били изтеглени, парите се изпарили. Те трябвало да бъдат внесени в касата на "Фирмата", както се наричал обръчът от дружества около банкера, чрез които е бил източен трезорът. Въпросните 120 000 евро били отразени документално, като срещу сумата било записано съкратено - Ц.В ЧРД-И и Ц.В ИПС. Парите обаче така и не постъпили в касата на "Фирмата", твърди Лазов.

Той разясни повече и за касовата дейност на "Фирмата". Според него ключ от касовото помещение и от самата метална каса с парите имали само Василев и една от касиерките. Лазов бе категоричен, че в касата на "Фирмата" не е имало пари от някое конкретно дружество. Там се държали пари, които банкерът беглец отъждествявал като лично свои. Само Василев се разпореждал с парите в нея, посочвайки на кого конкретно и колко да се дадат. Според Лазов от тази каса се изплащали и всички лични разходи на Василев и семейството му. Освен реална каса, "Фирмата" имала и документална каса. В нея се отразявали на екселски таблици чисто счетоводно всички плащания. Само документална каса имало и всяко дружество от състава на "Фирмата".

Изтеглените пари от сметките на тези дружества се отразявали като парична наличност в брой в съответното дружество, но само на хартия. Фактически изтеглените пари обаче се носели в касата на "Фирмата". А от там Василев се разпореждал с тях както си иска. По думите на основния свидетел към юни 2014 г. общата сума на водените по документи наличности на дружествата от "Фирмата" възлизала на 175 млн. лева в различни валути.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички