Dacia подготвя евтин електромобил


Dacia подготвя евтин електромобил
Снимка: Renault

8323

Румънският автопроизводител Dacia се готви да пусне евтин електрически модел в Европа. Той ще е модифицирана версия на малкия електромобил Renault City K-ZE, който в момента се продава в Китай, съобщава германското автомобилно списание Automobilwoche, цитирано от румънски медии.

Целта на този ход е "разреждане" на средните нива на въглеродни емисии за марката Dacia, чиито ограничени разходи възпрепятстват използването на скъпи технологии в бензиновите двигатели, инсталирани на Duster и други модели, продавани на Стария континент.

Новият модел ще може да измине 250 км с едно зареждане, ще струва около 15 000 евро и се очаква да бъде пуснат на европейския пазар през 2021 г. В Германия, например, с наскоро увеличения екологичен бонус в страната, електрическата Dacia ще се предлага за по-малко от 10 000 евро.

Решението на компанията-майка – Renault да продава електрическия автомобил в Европа под марката Dacia не е продиктувано от ниската цена на автомобила и имиджа на марката, а само от целите на ЕС за въглеродния диоксид.

Ръководителят на продажбите в Renault Group Оливие Мюрге твърди пред Automobilwoche, че ограниченията на въглеродните емисии, наложени от ЕС, са много "предизвикателни".

За автомобилите Dacia, които имат високи въглеродни емисии и ниски цени, които не позволяват използването на скъпи технологии, единствените решения са по-ефективните двигатели.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички