Данъчният план на Великобритания срина британския паунд до 37-годишно дъно


Данъчният план на Великобритания срина британския паунд до 37-годишно дъно
Снимка: iStock

11256

Британската лира се срина до рекордно ниско ниво в понеделник в резултат от антикризисния план на новия британски министър на финансите. Рязкото потъване на паунда предизвика спекулации за спешна реакция на Английската централна банка, докато доверието в плана на Великобритания за овладяване на кризата явно се изпарява и уплашени инвеститорите се обръщат към щатски долари.

По време на 20-минутното потъване за кратко паундът поевтиня с близо 5% до 1.0327 долара, достигайки нива под дъното от 1985 г. Пътят надолу беше ускорен и от по-слабата ликвидност в сесията в Азия, но дори с частичното възстановяване до 1.05 долара валутата още е надолу със 7% за само две търговски сесии. За настоящото тримесечие спадът е с около 11%. Идват нови мрачни времена за британския паунд

"При паунда натискът наистина се изостри от новината, че новото правителство ще намали данъците, което е про-инфлационна мярка. Като прибавим към това неотдавнашните енергийни субсидии и вестта, че може да се наложи Английската централна банка да проведе извънредно заседание за повишаване на лихвените проценти, всичко това води до паника", обяснява Питър Ешо, съосновател на инвестиционната компания Wealthi.

"Със сигурност АЦБ ще трябва да се намеси днес, като сега всички ще се окажат с много по-високи ипотечни лихви, за да се направи опит да се стабилизира паунда", заяви стратегът на Rabobank Майкъл Евъри в Сингапур. АЦБ с второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт

Днешният спад идва като продължение на петъчния, когато британската лира тръгна надолу след като новият финансов министър на Великобритания Куаси Квартенг обяви исторически данъчни облекчения. Финансовите пазари бяха разтърсени от икономическата му програма, целяща да стимулира растежа, тъй като тя ще бъде финансирана от най-голямото увеличение на заемите от 1972 г. насам.

Квартенг обяви премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите в страната и отмяна на планираното увеличение на корпоративните данъци, като в неделя дори добави, че "има още какво да се прави". Новият финансов министър не се притеснява от свободното падане на паунда, като твърди, че стратегията му залага повече на по-дългосрочния растеж, а не краткосрочна пазарна реакция.

Според валутни експерти загубата на доверие в британската фискална политика няма да помогне на паунда, чиито разпродажби засилиха още повече курса на щатския долар. Междувременно страховете от световна рецесия нарастват все повече.

Какво се случва на пазарите?

Сривът пък изстреля долара нагоре и той достигна многогодишни върхове спрямо австралийската валута, новозеландската и китайския юан. Безпокойството, че високите лихвени проценти ще навредят на растежа, застигна и азиатските валути и акции, като износителите, от японските автомобилни производители до австралийските миньори, бяха тежко засегнати.

Еврото се колебаеше до най-ниското си ниво от 20 години при 0.9660 долара заради риска от ескалация на войната в Украйна, преди да се стабилизира на 0.9686 долара. Еврото потъна до 20-годишно дъно, отново е по-евтино от долара

Победата на десния алианс на Джорджа Мелони в Италия не предизвика особени реакции. "Очаквам малко въздействие, като се има предвид, че "Лига", партията с най-малко проевропейска позиция, се оказа слаба", коментира Джузепе Серсале, фонд мениджър и стратег в Anthilia в Милано.

По отношение на акциите, най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеански акции извън Япония падна с 1% до двугодишно дъно, насочвайки се към месечна загуба от 11%, най-голямата от март 2020 г. Японският Nikkei потъна с 2.2%. Nasdaq изтри над 5% за втора седмица, а S&P 500 падна с 4.8%.

Миналата седмица акциите и облигациите се сринаха, след като САЩ и дузина други страни повишиха лихвените проценти и сигнализираха за предстоящи икономически проблеми. Япония се намеси в търговията с валута, за да подкрепи йената, а инвеститорите загубиха доверие в икономическото управление на Великобритания. Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ

Петролът и златото се стабилизираха след спадове спрямо покачващия се долар миналата седмица. Златото достигна над 2-годишно дъно в петък, а в понеделник и се купува за 1643 долара за унция. Фючърсите на суровия петрол Brent достигнаха 86.29 долара.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички