Дават по 600 лв. на служителите в РЗИ за октомври, бонуси ще има и за Спешна помощ


Дават по 600 лв. на служителите в РЗИ за октомври, бонуси ще има и за Спешна помощ
Снимка: iStock

4819

По 600 лв. средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев и уточни, че за следващо увеличение е нужна актуализация на бюджета и редовно правителство. Временно са подсигурени и 10 млн. лв. за спешната помощ.

По думите на министъра средствата ще бъдат изплатени през настоящия месец, заедно със заплатите на служителите в РЗИ, а разчетите ще бъдат изпратени до директорите на регионалните здравни инспекции с указания за изплащането на добавките. Изтичане на мозъци: Една четвърт от лекарите в България са в пенсионна възраст

До края на 2022 г. са осигурени и допълнителни средства по бюджетите на ЦСМП за служителите в центровете за спешна медицинска помощ. Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите с 400 лв., медицинските сестри – 360 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – 150 лв. и санитарите – 120 лв. Д-р Меджидиев обясни, че методиката е утвърдена и ще бъде изпратена на директорите на ЦСМП за изпълнение. Допълнителните средства ще се получават от 1 октомври до края на годината.

Заради растящото недоволство и протестите на РЗИ срещу ниските заплати, които не са актуализирани от 2020 г. здравният министър Асен Меджидиев коментира: "За РЗИ с постановлението от края на юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по колективния трудов договор са изключени държавните администрации, в това число и здравните инспекции и други структури. Затова е нямало как да бъдат увеличени заплатите с тези пари, които са отпуснати". Зъболекарите искат поне още 20 млн. лева в здравния бюджет

Той обясни, че са намерени средства от бюджета на здравното министерство и от октомври месец ще бъдат компенсирани с около 600 лв. средно, като временна мярка, но само за този месец. По думите му още няма и парламент, за да се подсигурят парите и за следващите месеци и трябва с решение на НС да се гласува актуализация на бюджета и да се заложат повече средства.

"Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10 млн. лв. в спешната помощ този месец ще бъдат разпределени парите, а към 20-то число като си получат заплатите, ще получат и увеличението, считано от 1 октомври.", обясни министърът по отношение на спешната помощ. 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички