Демографска криза: Япония ще стимулира раждаемостта с политики за 25 млрд. долара


Демографска криза: Япония ще стимулира раждаемостта с политики за 25 млрд. долара
Снимка: iStock

1594

Япония заделя около 3,5 трлн. йени (25 млрд. долара) за политики, предназначени да подпомогнат намаляващата раждаемост, обяви премиерът Фумио Кишида, без да дава подробности за начина на финансиране.

„Това ще изравни разходите на нашата страна за дете за домакинствата до нивото на Швеция“, едно от най-високите сред развитите икономики, подчерта Кишида, цитиран от Bloomberg.

Премиерът предупреди, че демографската криза в страната заплашва да попречи способността ѝ да функционира като общество. Той обеща редица мерки, без да уточнява откъде задлъжнялата страна ще намери пари за тях.

Министърът на финансите Шуничи Сузуки заяви пред журналисти, че правителството не обмисля да увеличава данъка върху продажбите, за да финансира мерките и че Кишида не мисли за други данъчни увеличения.

Налагането на нови данъци би навредило на подкрепата на правителството на фона на спекулациите, че Кишида може да свика избори в следващите месеци. Въпреки че не е длъжен да провежда вот преди 2025 г., подновяването на мандата на Кишида ще му помогне да запази влиянието си над управляващата Либерално-демократическа партия преди вътрешнопартийните избори през 2024 г.

„Осигурявайки финансиране за политиките за раждаемост, ние не трябва да увреждаме икономиката или да намаляваме доходите на младите хора или на тези, които отглеждат деца. Чрез реформиране на разходите и максимално използване на съществуващия бюджет, ние ще се стремим да не създаваме допълнителна тежест“, заяви Кишида и добави, че правителството ще издаде облигации, за да компенсира първоначалния недостиг на финансиране.

„Ще обсъдим спецификата на фискалните реформи към края на годината“, подчерта от своя страна Сузуки и допълни, че ще бъде създадена нова рамка за осигуряване на стабилно финансиране, без да навлиза в подробности.

„Ако мислите за провеждането на избори, не е моментът да говорите гласно за това кой каква тежест ще понесе“, посочва Масато Коике, икономист в Sompo Institute Plus.

Почти 30% от населението на Япония е на възраст 65 и повече години. Миналата година броят на родените деца падна под 800 000 за първи път от 1899 г.

Япония обяви в петък, че общият коефициент на плодовитост или средният брой деца, родени от една жена през живота ѝ, също е спаднал до най-ниското си ниво от 1,26 през 2022 г. Макар Южна Корея да отчита по-нисък коефициент на плодовитост, тенденцията в Япония датира от по-дълго, като населението на третата по големина икономика в света се свива от над десетилетие.

В резултат на тези тенденции проучване на независимия мозъчен тръст Recruit Works Institute, публикувано през март, установи, че Япония може да се сблъска с недостиг на над 11 млн. работници до 2040 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Япония дава милиони на хората, ако напуснат Токио 

Тези европейски държави дават щедри бонуси, за да имате (повече) деца

Страната с най-голямо население в света ще изгуби половината от него до края на века

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички