Депутатите одобриха отпускането на още 1 млрд. лева за саниране


Депутатите одобриха отпускането на още 1 млрд. лева за саниране
Снимка:

4047

Допълнителните 1 млрд. лева, което второто правителство на Бойко Борисов поиска за саниране, въпреки че е в оставка, бяха приети със 109 гласа "за" от 151 гласували.

Основните аргументи на правителството в оставка, представени от регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, бяха в следната насока – че програмата така или иначе е стартирала и има чакащи 2000 сгради със сключени вече договори. Това били 150 000 апартамента, като над 440 са сградите, които са в реален процес на изпълнение и строителство, 120 са завършени и още за 800 сгради вървят тръжни процедури на различни етапи. Със санирането се намалявали с 50% разходите за отопление. Освен всичко друго, санирането не означавало само енергийна ефективност – то значело обследване на конструкцията т.е. превенция по отношение на структурни сградни ефекти, основен ремонт, текущ ремонт.

Гласовете против

Основните аргументи срещу искането бяха свързани с липсата на обосновка относно сумите по програмата.

Депутатът от „Атака“ Магдалена Ташева обяви програмата за "многомилиарден гешефт". Тя извади доклад на самото Министерство на регионалното развитие и благоустройството, според когото със санирането домакинствата щели да си спестят 50% от разходите за отопление, но и за осветление. Нещо бели нощи ли е видяло МРРБ, та включва и осветление, попита депутатът от "Атака". Лиляна Павлова отговори, че това били "кумулативни спестявания". Ташева обвини Павлова и, че няма никаква обосновка и разчет на разпределените вече 1 млрд. лева, с което Павлова не се съгласи – отчетът бил предоставен и на Народното събрание.

Народният представител от БСП Таско Ерменков, който е бил сътрудник на Държавна сигурност, отхвърли програмата от гледна точка на това, че гаранцията при санирането била 10 години. Един икономисан киловат от санирането струва 3800 евро, а на АЕЦ "Белене" - 3155 евро, включи и вечната тема с втората ни ядрена централа Ерменков. Беше доста интересно да гледам как хора от една малцинствена група тичат по скелето без каски, без осигуровка, а четири пъти викахме да ни дооправят несвързани неща, разкри още червеният депутат, който живее в сграда, влязла в програмата за саниране. Той изрази твърда увереност, че по програмата не е имало никакъв контрол. Лиляна Павлова не пропусна да го иронизира, че говори как програмата за саниране хем я нямало, хем самият Ерменков е един от първите, влезли в нея.

Депутатът от "Патриотичния фронт" Искрен Веселинов също се противопостави на искането, с аргумента, че парламентът не е приел да се дадат пари за увеличение на пенсиите, но сега правителството намерило 2 млрд. лева за саниране. Той обясни, че програмата не е социална, защото тя не е насочена към социално нуждаещи се. Тези 2 млрд. лева за саниране са равни на АМ "Хемус", за която няма държавно финансиране, подчерта народният представител. Направих си труда да обиколя някои от новосанираните апартаменти, порадвах се на мухъла, иронизира Веселинов.

В отговор депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев каза, че по същата логика може да се сравнява санирането с оградата по границата. Той обаче добави, че със сигурност трябва да се намалят отделяните за саниране средства, но не пропусна да заяви, че санирането ще спести на домакинствата 200 млн. лева годишно. Друг депутат от ГЕРБ – Александър Ненков, син на председателя на КЗК Юлия Ненкова, излезе с аргумента, че трябвало да се тръгне отнякъде, никой не предлагал нищо по темата и не действал за подорение и зависи от волята на всички депутати и политици програмата за саниране да обхване и еднофамилните жилища, не само многофамилните.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички