Депутатите отказаха да намалят заплатите си


Депутатите отказаха да намалят заплатите си
Снимка: БГНЕС

5404

Депутатите не приеха предложението да намалят заплатите си. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха възнаграждението на народните представители да бъде съкратено до 1570 лв. месечно, но идеята им не срещна подкрепата на другите партии. Без "за" и "против" и с 13 въздържали се Временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, предaва БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха депутатите да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на 3 средномесечни заплати (4710 лв.), както е в момента. Депутатите получават 6500 лв., Борисов и Радев вземат 5-цифрени суми

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация. Крум Зарков от БСП предложи заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването ѝ на всеки 3 месеца. Какви заплати ще вземат депутатите, които не ходят на работа?

Основната заплата на депутатите обаче ще продължи да се преизчислява всяко тримесечие. Но те вече няма да получават допълнителен бонус при реализиране на важни за страната задачи, който стигаше до 1/4 от основната им заплата.

Народното събрание ще плаща допълнителни разходи на депутатите в размер на 2/3 от основното им месечно възнаграждение. Средствата могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните избраници в парламента и изборните им райони. Сумите вече ще се превеждат на депутатите по банков път. Депутатите изхарчили над 5 млн. лева за командировки

Всеки народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички