Депутатите приеха закон, затягащ сигурността на плащанията


Депутатите приеха закон, затягащ сигурността на плащанията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3330

Новият Закон за платежните услуги и платежните системи бе приет и на второ четене в парламента.

С приемането на новите текстове у нас се въвеждат редица европейски разпоредби, засягащи доставчиците на платежни услуги (банки, платежни институции и дружества за електронни пари). Те ще бъдат задължени да ограничават и контролират рисковете, свързани със сигурността на плащанията.

Със закона се въвеждат нови два вида платежни услуги – услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка. Предвидени са и допълнителни условия за издаването на лиценз за извършване на дейност като платежна институция, съответно дружество за електронни пари. Доставчик на платежни услуги при възникнал значим операционен или свързан със сигурността инцидент ще бъде задължен да уведомява БНБ.

За нарушение на регламенти по закона глобата е от 1000 до 5000 лева, а при повторно нарушение- от 5 до 10 хил. лева. На доставчиците на платежни услуги, които извършват нарушение, ще се налага имуществена санкция от 5 до 20 хил. лева, а при повторно нарушение- от 20 до 50 хил. лева.

Ключова промяна задължава доставчиците да установяват задълбочено идентичността на платеца при достъп до платежна сметка онлайн, при нареждане на плащане или при извършване на действие от разстояние. За целта се предвижда тройна защита на потребителите при подобни действия - използване на няколко елемента за идентификация при извършване на плащане, категоризирани като знание (нещо, което само ползвателят знае), притежание (нещо, което само ползвателят притежава) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя), които са независими, така че нарушаването на един елемент да не влияе на надеждността на останалите, а процедурата е разработена по начин, който защитава поверителността на данните за установяване на идентичността.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички