Десетки хиляди българи вземат пожизнено намалена пенсия


Десетки хиляди българи вземат пожизнено намалена пенсия
Снимка: iStock/Guliver

39162

Близо 23 500 българи получават пожизнено намалени пенсии. Причината е че, са избрали да се пенсионират до една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, както им позволява Кодексът за социално осигуряване. Най-често хората прибягват до този вариант заради непрекъснатото увеличение на възрастта и стажа за пенсия всяка година, което не им позволява да изпълнят изискванията. Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

За първата половина на тази година 2616 човека са избрали ранното пенсиониране, като на тях не са им стигали средно 10,2 месеца, за да навършат нужната възраст, показват данни на Националния осигурителен институт. Този тип пенсия се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено, като при последващи преизчислявания, определеният процент на намаление при отпускането ѝ, не се променя.

Все по-малко са и хората, които успяват да се пенсионират с първа или втора категория труд, и съответно успяват да вземат заради това по-висока пенсия, показват данните на НОИ. За 6 месеца с най-високата категория са успели да се пенсионират едва 12 души, а с втора – 35 човека. От общо 23 337 нови пенсионери за полугодието – 12 639 души са в най-масовата трета категория труд, предава вестник "Труд".

Средната пенсия у нас се е увеличила през тази година и стига близо 510 лева. Инвалидните пенсии са далеч по-ниски, като средната е едва 368 лева, а тази за стаж и възраст – 540 лева. Най-високи възнаграждения за старост получават хората, работили в системата на Министерството на отбраната и МВР, като средната пенсия в силовите структури е 870 лева за шестте месеца на тази година. В средните размери е включена и добавката от 50 лв., изплащана към пенсиите за месеците от януари до юни 2021 г., уточняват от НОИ. Ако добавката обаче не се зачита, средната пенсия у нас пада до 460 лева средно за периода.

До 300 лева, колкото е минималната пенсия в момента, получават близо 895 000 българи, но това е, само ако се вземат предвид личните им пенсии. Ако се прибавят добавките, без тези от 50 лева, както и пенсиите, получавани като втори и трети, то броят на пенсионерите с минимална пенсия намалява до 575 000 души.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Скандинавска страна е най-добрата за пенсиониране

Магистратите ще могат да се възползват от ранно пенсиониране

Плащаме 1544 лева за година стаж за пенсия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички