Димитровградската болница ще съди НЗОК


Димитровградската болница ще съди НЗОК
Снимка: БГНЕС

2002

Димитровградската болница "Св. Екатерина" ще съди Здравната каса заради заработените и неизплатени надлимитни средства, съобщи кметът Иво Димов. Общинската администрация ще съдейства напълно на болницата за делото, увери той.

По думите на управителя д-р Матей Матеев НЗОК дължи на здравното заведение около 150 000 лв. Около 200 000 лв. са необходимите за заплатите на персонала в пълен размер, съобщава "Дарик".

Вчера заетите в болницата заявиха с открито писмо до кмета, общинския съвет, здравното министерство, омбудсмана и медиите недоволството си, че от 2015 г. до момента получават процент от трудовите си възнаграждения. Те поискаха спешни мерки за стабилизиране на общинската болница, както и общината ежегодно да предвижда в бюджета си средства за нея.

Управителят д-р Матеев съобщи, че договорът му за управление е изтекъл в края на юли и на 20 октомври е депозирал заявление, че не желае повече да заема поста. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат стопени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1.5 млн. лв.

Кметът Иво Димов припомни, че в последните 6 години община Димитровград е наляла 1,2 млн. лв. в МБАЛ „Св. Екатерина“. Няма законен начин обаче, да даваме средства за заплати, тъй като болницата е търговско дружество, уточни той.

От тазгодишния бюджет са изплатени дори повече от заложените 180 000 лв., като предстои и сега да преведем около 20 000 лв., но те няма да достигнат до хората под формата на заплати, посочи кметът.

Положението в димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната, за съжаление. Ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно, коментира той.

И посочи, че задълженията на всички болници са над 400 млн. лв., като от тях тези на общинските са малко над 30 млн. лв. Сами преценете съотношението, коментира Иво Димов, който е и заместник-председател на НСОРБ. По въпроса предстои среща на сдружението със здравния министър, посочи още той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички