До 2022 г. съставът и калориите трябва да присъстват на етикетите на всички бири в ЕС


До 2022 г. съставът и калориите трябва да присъстват на етикетите на всички бири в ЕС
Снимка: Съюз на пивоварите в България

2903

Етикетите на 60% от бирата в страните от ЕС съдържат информация за калориите, съобщиха Пивоварите на Европа, а 85% от пивото на стария континент вече е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата, който стартира преди 3 години. С днешна дата Пивоварите на Европа обявиха, че до 2022 г. данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове, съобщават от Съюза на пивоварите в България.

През септември влиза в сила меморандум за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолните напитки, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност.

Според току що приключилия общоевропейски мониторинг за доброволното етикетиране на бирените опаковки, пивоварите в България за пореден път отчитат отлични резултати. Всички производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност. Това означава, че над 98% от произвежданото в страната пиво и над 95% от дистрибутираните бири вече имат върху етикетите си тази информация. По този начин върху приблизително 750 милиона бирени опаковки, консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на различните марки. При светлите бири тип пилзнер, които традиционно са с над 90% пазарен дял, средната стойност на калориите е около 43 kcal на 100 милилитра, безалкохолните – 23 калории, а тъмните – около 58 - 60 kcal, коментират от Съюза на пивоварите.

Според генералният директор на Европейската потребителска организация (BEUC) Моник Гойенс "жизненоважно е хранителната информация и списъците със съставки да бъдат предоставяни на потребителите върху етикетите на алкохолните продукти в съответствие с Регламента за предоставяне на информация за храните на потребителите (1169/2011)".

Ангажиментът на производителите на бира е свързан и с изпълнението на исканията и очакванията на европейските потребители, показва изследване на Пивоварите на Европа. Според резултатите от представително за ЕС проучване на международната агенция GfK, проведено в 9 европейски страни, над 86% от респондентите смятат, че консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100мл. за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - пълен списък на хранителната информация. Интересът на потребителите към тези три вида информация е по-висок сред умерените консуматори, отколкото сред тези, които употребяват алкохол в по-големи количества.

В този дух са и коментарите на еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис: "Поздравявам пивоварите за ангажимента им да осигуряват пълния списък със съставки и енергийна стойност на 100мл. върху етикетите на всички предварително опаковани бири. Европейските регулации залагат правилата, които трябва да бъдат следвани, и аз съм удовлетворен, че пивоварите изпълняват тези високи стандарти. Това е в интерес на общественото здраве и на потребителите".

Темата за информирането на потребителите бе широко обсъдена и на току що приключилия тридневен Форум на Пивоварите на Европа, състоял се в Атверпен, Белгия. В събитията се включиха над 1000 представители на пивоварния бранш от цял свят. 72 лектори от 21 страни коментираха водещите теми от дневния ред на бирената индустрия – от възможностите за растеж и промяна, според потребителските предпочитания - до техническите постижения в пивопроизводството.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички