До края на деня ще обявят къде ще носим маски


До края на деня ще обявят къде ще носим маски
Снимка: Getty Images/Guliver

4875

Правилата за носене на маски на открито ще бъдат готови до края на деня. Експерти от Министерството на здравеопазването, ангажирани в борбата с COVID-19, работят по текстовете на заповедта, с която ще се въведат маските. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов след среща със здравните власти в София.

Маски ще се носят на открити места, където има струпване на хора и няма дистанция от 1,5 м помежду им; на места, където има риск за живота и здравето на хората, както и на места, където има риск от контакт между хората, обясни Ангелов. Борисов разясни как ще се носят маските на открито

"Ако излезете сам да си изхвърлите боклука, не е нужно да носите маска. Ако чакате на опашка за PCR тест, пред магазина или пред бюрото за лични документи, ще трябва да носите маска", посочи здравният министър.

Той даде пример с Папа Франциск и Вселенския патриарх, които също носят маски.

Маските на открито се въвеждат с медицинска цел и по медицинска логика. "Маските спасяват животи. Експертите са категорични, че маските помагат. Призоваваме всички българи да спазват мерките", каза Ангелов.

Спазването на мерките ще предпази не само хората, но и медиците, които ни лекуват. "Основният проблем в цялата страна е с персонала. Лекарите и сестрите са изключително изморени, голяма част от тях вече са позитивни за COVID-19, много от тях са под карантина. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим", отбеляза здравният министър.

Смесени екипи от местните власти, полицията и различните контролни органи ще следят за спазването на маските и ще имат право да налагат глоби.

Какви мерки ще се налагат на местно ниво ще зависи най-вече от районните здравни инспекции (РЗИ). "Директорите на РЗИ в страната са здравните министри в страната. Те могат да направят същото, което и министърът", категоричен е Ангелов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички