Добавката към пенсиите остава още 6 месеца


Добавката към пенсиите остава още 6 месеца
Снимка: БГНЕС

51064

Добавките за пенсионерите ще се дават поне още 6 месеца. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев на брифинг след редовното заседание на правителството.

Пенсиите не само няма да се намаляват от следващата година, а дори ще се увеличат средно с 84 лева, увери министърът. Така Белчев отговори на съмненията, че минималната пенсия на практика ще е по-малка от 2022 г., след като отпаднат добавките от 120 лв.

Служебното правителство иска да запази добавката от 120 лева за 6 месеца (поне до юни 2022 г., б.р.), но колко дълго ще се дават зависи от новия парламент, който трябва да приеме бюджета за следващата година. "Планираме да запазим всички анти Covid мерки за поне 6 месеца. Твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява, каквото и да ни струва това", обеща Белчев. Намериха пари за добавката от 50 лева към пенсиите

По-късно от финансовото ведомство изпратиха пояснение на думите на министъра. Предвидените от служебното правителство добавки за пенсионерите ще се дават върху вече преизчислените пенсии. Всички пенсионери ще получат по 60 лева от януари до юни 2022 г. Така най-ниската пенсия ще стане 430 лева.

Бързо приемане на Бюджет 2022 г.

Добавките за пенсионерите ще бъдат заложени в новия държавен бюджет за 2022 г., който вече се подготвя от министерството на финансите. Служебното правителство ще побърза да внесе Бюджет 2022 г., вместо да остави тази задача на редовно правителство, както се очакваше до момента. "Ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от рискове, за да обезпечим финансовата година", каза Белчев.

Предложеният от служебното правителство бюджет е рамков и не предвижда никакви реформи. Той само дава базата, върху която ще се изработват различните политики. Ако партиите искат да правят реформи, това може да се случи с актуализация на бюджета.

Бюджетът трябва да бъде приет до края на годината, а политическите партии трябва да се разберат и да приемат предложената бюджетна рамка, посъветва Валери Белчев. На 16 декември новият бюджет трябва да бъде обсъден със синдикати и работодатели в Тристранката, а на 17 да бъде внесен в Министерски съвет.

Пенсионната система лишава пенсионерите от нормален живот

На политиците им е "страшно удобно" пенсионерите да са на ръба на мизерията, за да бъдат постоянно зависими. Представете си, ако станат независими от политиците, изведнъж ще започнат да гласуват, както мислят. Това заяви икономистът Георги Ганев пред Нова телевизия.

Според Ганев при тази система българските пенсионери никога няма да имат достоен живот. "Напълно е възможна промяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това", каза още той. Отговорът на въпроса кога пенсионерите ще получат пенсии, достатъчни за достоен живот, е никога: Тази система не може да осигури достоен живот, категоричен е икономистът. Повишават пенсиите, ще има бонус за най-бедните пенсионери

Икономистът призова да се прави разлика между пенсията и доходите на пенсионерите. По думите му пенсия се получава в зависимост от това колко пари е внасял човек: "Ако се окаже, че пенсията е твърде малка за нормален стандарт на живот, разликата се поема от общите данъци от всички българи. В момента НОИ се натоварва с пенсии, а най-вероятно 2/3 от тях са социално подпомагане." Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев обясни защо ръководената от него организация е против минималната пенсия. "Пенсиите трябва да се определят от осигурителния принос на отделните лица. Ако той се окаже много малък за нормален живот, тогава на помощ ще дойде социалното подпомагане. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат различен принос", коментира Велев. АИКБ иска да се махнат минималната пенсия и майчинството

По думите му най-бедните трябва да получават социални помощи, вместо да се увеличава минималната пенсия, тъй като това заличава приноса на хора с добри заплати, които са се осигурявали на реалните си доходи.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички