Докладът за националната сигурност: "Турски поток" ни заплашва, трябва да правим "Белене"


Докладът за националната сигурност: "Турски поток" ни заплашва, трябва да правим "Белене"
Снимка: БГНЕС

6481

Значителната зависимост за доставки на природен газ от един източник и по един маршрут е риск за националната сигурност на България. Това е заключението на Годишния доклад за националната сигурност, който се отнася до 2018 година.

В тази връзка особено силно е заключението, че реализацията на "Турски поток" всъщност е заплаха за България, защото ни лишава от печалбата от транзита на руски газ през Украйна за Турция. "С реализацията на този подводен газопровод (бел. ред. - има се предвид вероятно тръбата, която е само за нуждите на Турция) на практика ще отпадне необходимостта от транзит на руски природен газ през Република България за Турция, който представлява близо 80% от дългосрочно резервирания капацитет за транзитен пренос през Република България", пише в доклада. Финансовата загуба се изчислява на 200 млн. лева годишно. В официалния документ се казва и, че "Турски поток" е заплаха за хъб "Балкан", както и за реализация на "останалите мащабни проекти за изграждане на интерконектори със съседните страни". Изрично се набляга, че сега липсва достатъчно добро свързване с газовите системи на съседните до България държави. Потенциално има оценка и за загуба от 2 млрд. лева, защото това е стойността на цялата ни газопреносна мрежа.

Освен руската газова връзка, е посочена още една руска връзка – от решаващо значение е да бъде приключена процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене". Коментирано е, че НЕК има задължения към държавния бюджет в размер на 1,177 млрд. лв. заради загубата на делото срещу "Атомстройекспорт". А ако проектът се провали и оборудването няма как да се използва, това значи загуба от приблизително 3 млрд. лева и фалит на НЕК, пише в доклада. Набляга се и, че трябва да бъде написана нова енергийна стратегия до 2030 година, с хоризонт до 2050 година и интегриран национален план в областта на енергетиката и климата до 2030 година, с хоризонт до 2050 година.

Каква е рецептата за спасение?

Според написаното в доклада, доставките на азербайджански газ – от находището "Шах Дениз" 2. Това ще позволи до 30% от нуждите ни да бъдат задоволени. За целта обаче, "от съществено значение е своевременното изграждане на междусистемните газови връзки". Припомняме обаче, че точно за интерконектора с Гърция, който изглежда най-близо до окончателна реализация, пак има забавяне - заради обжалване на поръчката за тръбите, а мотивите на жалбоподателите можете да научите ТУК!

В доклада се казва и, че трябва да се разшири и модернизира мрежата на "Булгартрансгаз", да се разшири хранилището в Чирен, както и да бъдат разработени собствени находища. Всъщност, местният добив задоволява под 1% от българското потребление. А в доклада има и оценка колко време можем да изкараме, ако бъдат напълно спрени доставките на газ от Русия – между 45 и 60 дни, но ако ограничим вътрешните доставки на газ за потребителите с 30-50%.

Въглища

В доклада се подчертава, че е изключително важно да има дерогация за въглищните ни централи във връзка с по-високите екостандарти на ЕС. "В условията на значително повишаване (близо три пъти) на цената на квотите за емисиите на парникови газове е необходимо продължаване на изпълнението на набелязаните краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване експлоатацията на ТЕЦ Марица изток 2, с цел гарантиране сигурността на българската електроенергийна система", гласи едно от заключенията. И се посочва, че котлите в електроцентралите, разположени в Източно-Маришкия басейн, са проектирани и изградени за изгаряне само на местни лигнитни въглища – затова няма как да използваме по-екологично гориво. Има изрично предупреждение, че особено през зимата ТЕЦ "Марица Изток 2" е без алтернатива в електроенергийната ни система.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички