Държавата и бизнесът не се разбраха кой да плаща болничните


Държавата и бизнесът не се разбраха кой да плаща болничните
Снимка: Thinkstock

3727

Държавата и бизнесът остават на противоположни позиции по въпроса кой да плаща болничните. Работодателите от АИКБ повториха предложението си първите 3 дни болнични да не се изплащат от никого, но то бе категорично отхвърлено от социалния министър Бисер Петков и председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Бизнесът предложи радикалното решение, за да пресече злоупотребите с болнични. "Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%", посочва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на форум по темата, организиран от работодателската организация.

По думите му 50 млн. лв. годишно се "крадат" от работодателите при настоящата система на издаване на болнични листове, а щетите за НОИ са 150 млн. лв.

Издаването на фалшиви болнични на здрав човек е практически ненаказуемо. На 1000 заловени при подобно прегрешение се наказват двама. На 1 млн. души 7 са наказаните, отчете Велев. "Така, както е в момента, не може да се продължава и трябва да се намерят решения и изход", призова шефът на АИКБ.

Идеята болничните да не се плащат е възможна, но социално неприемлива. Проблемът е комплексен и трябва да се търсят други решения, смята социалният министър Бисер Петков.

Вече са правени опити за намаляване на обезщетенията за първите 3 дни болничен, плащани от работодателя. Компенсациите нарастват заради по-високото заплащане и по-високите доходи, твърди Петков.

Една от мерките за ограничаването на злоупотребата с болнични е да се съкрати периодът, в който лекарите могат да издават болничен лист. Сега медиците имат право да издават до 14 дни непрекъснат болничен и 40 дни за годината, което може да бъде намалено.

Социалната комисия в парламента е отхвърлила идеята на АИКБ болничните да не се плащат от никого, а работодателите искат да внесат предложението и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Председателят на комисията Хасан Адемов вижда 2 варианта за решаване на проблема. Първият е за първите 3 дни болничен да се изплаща различна договорена сума между социалните партньори, но не повече от 15 дни в рамките на една календарна година. Вторият вариант е да се изолира лекарят и първите 3 дни болнични да продължат се поемат от работодателя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички